Vybrali jsme tři zeleninové polévky z různých koutů Evropy - Španělska, Bulharska a Litvy - a dvě polévky ovocné. Jejich základem je vždy kvalitní rozmixování nebo nasekání surovin a následné promíchání. Potom je potřeba nechat polévce chvíli k vychlazení a propojení vůní surovin v chladničce. Podívejme se tedy na roztodivné chuti studených polévek.

Nejznámější studená polévka Gaspacho

Klasická španělská polévka z jemně rozmixované zeleniny a koření je rychle hotová. A jak na to? Pět velmi vyzrálých voňavých rajčat pokrájíme a jemně rozmixujeme s několika lístky bazalky. Okurku nakrájíme, osolíme a necháme chvíli ležet. Mezitím nakrájíme jednu papriku, stonek řapíkatého celeru, stroužek česneku a dvě jarní cibulky. Potom vše spolu s okurkou rozmixujeme. Přidáme k rozmixovaným rajčatům, přidáme olivový olej, zakapeme citronovou šťávou nebo vinným octem, opepříme čerstvě mletým pepřem a necháme v ledničce odležet a zchladit. Někdo přidává zeleninový vývar, španělskou variantou je také přidaný drobně nakrájený salám chorizo. Na talířích Gaspacho zdobíme proužky papriky nebo plátky okurky.

Polévka z červené řepy

Báječně osvěžující je kombinace chlazené červené řepy a ledového kefíru nebo kysané smetany. Vyzkoušet lze růžovočervenou nakyslou řepnou polévku, která je díky obsahu brambor o něco výživnější. Na přípravu řepné polévky budeme potřebovat půllitru kefíru, půl sklenice nakládané červené řepy, menší salátovou okurku, sůl, kopr, cibulku, 2 - 3 vařené brambory, zakysanou smetanu. Do půllitru vychlazeného kefíru vmícháme naloženou červenou řepu, přilijeme i trochu nálevu. Přidáme jemně nakrájenou okurku a cibulku, nakonec vložíme brambory nakrájené na kostky. Na talíři ozdobíme zakysanou smetanou a jemně sekaným koprem. Část kopru se může vmíchat i přímo do polévky.

Recept na bulharskou letní klasiku Tarator

Bulharskou polévku Tarator všichni známe. Jako všechny studené polévky je velmi osvěžující. Její vtip spočívá v rafinovaném prolnutí chutí okurky, jogurtu a kopru a dokonalém vychlazení. Někdo přidává ještě jemně mleté vlašské ořechy - pozor na alergiky, těm je do polévky nestrouháme. Podstatu polévky ale tvoří okurka nakrájená na kostičky, hustý dobrý jogurt (nejlépe řecký, bulharský) a jemně sekaný kopr. Česnek a ořech mohou a nemusejí být.

Studená malinová nebo jahodová polévka

Chutné letní polévky se dají připravit také z ovoce. Například malinovou polévku připravíme z 500 g malin, 100 g moučkového cukru, 25 g škrobové moučky, šťávy z půlky citronu, 1 litru vody, 1,5 dl mléka. Maliny vhodíme do hrnce s vodou, přidáme cukr a vaříme na mírném ohni asi 10 minut. Po vychladnutí rozmixujeme. Vrátíme do hrnce, přidáme mléko s rozmíchaným škrobem a povaříme ještě asi 4 minuty. Nakonec vmícháme citronovou šťávu a vychladíme.

Smetanovou malinovou (ostružinovou, meruňkovou) polévku pak připravíme z 300 g malin, ostružin nebo jiného ovoce, jedné lžíce polohrubé mouky, čtvrtlitru smetany nebo mléka, jedné lžíce cukru, trochy skořice a soli. Maliny povaříme v litru vody. Když jsou měkké, přilijeme k nim smetanu smíchanou s moukou. Povaříme ještě chvíli a přidáme cukr, sůl a skořici. Polévku rozmixujeme a necháme důkladně vychladit.

-ag-

Foto: www.isifa.com