Fritéza patří ke kuchyňským spotřebičům, které jedni považují za nepostradatelné a druzí za zcela zbytečné. Háček může být v tom, že s ní neumí zacházet. Stačí si osvojit pár jednoduchých zásad a vše může být jinak.

Tipy a triky pro fritézy

  • Nikdy nesmažte ve fritéze příliš vlhké suroviny nebo suroviny s vrstvou ledu, můžete se opařit.
  • Fritézu přenášejte jen po vychladnutí oleje.
  • Použitý olej z fritézy sceďte přes plátno, odstraňte zbytky strouhanky a uchovejte ho do příštího použití v lednici v uzavřené nádobě. Pro tento účel se prodává speciální nádoba na fritovací olej s kovovým mikrosítkem a pevným uzávěrem.
  • Na jedno smažení nikdy nemíchejte různé druhy oleje.
  • Dávejte pozor, aby se do oleje ve fritéze nedostala voda.
  • Ve fritéze používejte jen vysoce teplotně odolný fritovací olej nebo tuk.
  • Většina pokrmů se smaží při teplotě kolem 180 °C. Na fritovacím hrnci pro domácí použití jsou piktogramy naznačující potraviny a teploty na jejich smažení.
  • Povede-li se vám fritézu rozpálit víc, než potřebujete, rychle ji zchladíte vhozením celé oškrábané mrkve nebo bramboru do horkého oleje.

Olej vyměňte, když: se přepaluje, zapáchá, změní barvu z původní zlatavé až žlutohnědé na tmavě hnědou až černou, má nahořklou chuť, nahnědle pění, znatelně zhoustne nebo na fritovací nádobě vytváří povlak podobný laku.

Recept: Smažená zmrzlina

Příprava 10 minut, mražení 2 hodiny, smažení půl minuty, vaření 10 minut

Na přípravu si připravte 6 dl zmrzliny, 1,5 dl mléka, 100 g strouhanky, 2 vejce, 70 g strouhaných ořechů, 3 lžíce hladké mouky, 1 sladký ananas, olej nebo tuk na smažení ve fritéze. Na čokoládovou omáčku budete dále potřebovat 2 dl vody, 70 g čokolády na vaření, 4 lžíce rumu, 2 lžíce moučkového cukru, 1 lžíci kvalitního kakaa, 1 vanilinový cukr.

Zmrzlinu vytvarujte zmrzlinovou naběračkou nebo lžící do 4 koulí. Dejte je na tác vyložený potravinovou fólií a nechte je důkladně promrznout v mrazáku spuštěném na nejvyšší výkon. Ananas zbavte kůry a košťálu, dužninu nakrájejte na kostky a nechte ji v lednici důkladně vychladit.

Na omáčku rozmíchejte ve vodě prosáté kakao a 2 minuty povařte. Přidejte nalámanou čokoládu, oba cukry a vše rozvařte na hladký krém. Omáčku za stálého míchání ve studené vodní lázni ochlaďte a přendejte ji do misky.

Prošlehejte vejce s mlékem a moukou na hladké těstíčko. Ořechy promíchejte se strouhankou. Zmrzlé koule celkem dvakrát obalte v těstíčku a směsi strouhanky a obalené je vraťte zpět na hodinu do mrazáku. Rozpalte fritézu na co nejvyšší výkon a zmrzlinu v ní velmi krátce, jenom 30 sekund, smažte dozlatova.

TIP: Zmrzlinu můžete i kombinovat. Zkuste připravit polovinu koule z čokoládové a druhou polovinu z vanilkové.

Tip na další zajímavý spotřebič: V čase sklizně se může hodit i hrnec na zavařování, který se dá kromě zavařování využít i na vaření.