Cibule různých druhů a chutí

Plněná cibule
Zvětšit fotografii

Autor:

Cibule pochází ze západní Asie, prokazatelně ji pěstovali již staří Sumerové 4000 let před naším letopočtem. Vedle chleba byla hlavní potravou dělníků při stavbě egyptských pyramid.

Jaké druhy cibule používáme dnes a do čeho se hodí?

Žlutá cibule - Zlatá královna

Žlutá cibule se právem nazývá královnou zeleniny, její výrazná a štiplavá chuť má všestranné využití v české i světové kuchyni. Bez ní nepřipravíte žádný základ na guláš, omáčku nebo vývar. Syrovou cibuli použijete do salátů, na tlačenku nebo třeba do utopenců. Je k dispozici po celý rok a sami ji můžete v temnu a chladu skladovat.

TIP:Bramborový salát cibuli nutně potřebuje, bohužel však díky ní dlouho nevydrží. Brzy kvasí a její chuť se zostřuje. Předejdete tomu, pokud cibuli nakrájíte najemno, krátce ji podusíte s troškou vody a vychlazenou ji pak přidáte do salátu.

Cibule žlutá

Bílá cibule - Bledá princezna

Pro svou jemnou chuť je využívaná převážně ve studené kuchyni, je dokonce jemnější než lahůdková cibulka. Převařením ztratí svoji chuť a je také podstatně dražší než žlutá cibule, proto se příliš nehodí na klasické vaření. Pokud však nemáte jinou volbu, je možné ji použít v teplé kuchyni jako obyčejnou žlutou cibuli. Nakrájenou na tenká kolečka ji lze také sušit. Bílou cibuli nelze dlouhodobě skladovat.

TIP:Bílou cibuli nakrájejte na kolečka a pocukrujte, v míse nechte vylouhovat šťávu a pak ji při nachlazení používejte denně po lžičkách. Bolesti v krku ustoupí a uvolní se kašel. Na kašel a průdušky je také výborný čaj z cibule: rozpůlenou cibuli, lžičku majoránky a lžíci medu zalijte horkou vodou v hrnku o obsahu 2,5 dl, nechte 10 minut vylouhovat a pak pomalu pijte. Opakujte nejlépe 3x denně.

Cibule bílá

Červená cibule - Rudá dračice

Červená cibule, také se jí říká Carmen, je se svou velmi příjemnou vůní a nasládlou chutí a půvabnou barvou výborná do salátů a na přípravu ozdob ve studené kuchyni. Při tepelné úpravě sice ztrácí svoji barvu, nikoli však chuť. Používá se tedy na dušení a pečení, kde má mnohem jemnější a sladší chuť než obyčejná žlutá cibule.

TIP:Jakoukoli cibuli krájejte nejlépe plastovým nebo keramickým nožem, při krájení klasickými kovovými noži rychle oxiduje a hořkne.

Červená cibule

Recept na víkend: Cibule nadívané žampiony a pečeným kuřetem

Připravte si 4 větší cibule, 100 g masa z pečeného kuřete, 120 g žampionů, 2 plátky toastového chleba, 5 lžic smetany, 4 lžíce olivového oleje, 2 žloutky, sníh z jednoho bílku, sůl, pepř, petrželku a oregano. Oloupané cibule v polovině rozkrojte a vyloupněte vnitřek. Vršky cibulí si odložte na ozdobu. Vnitřek cibulí nakrájejte nadrobno. Očištěné žampiony a maso z pečeného kuřete nakrájejte na malé kostky. Na olivovém oleji orestujte nakrájenou cibulku, přidejte houby a společně orestujte. Přidejte kuřecí maso. Osolte, opepřete a odstavte z ohně.

Na oleji opečte na kostičky nakrájený toastový chléb. Přendejte k žampionům, přidejte smetanu, sekanou petrželku, oregano, žloutky, tuhý sníh z bílku, sůl, pepř a vše promíchejte. Směsí cibule naplňte, přendejte do pekáče, přidejte odkrojené vršky cibulí, zbylou nádivku a pečte při teplotě 180 °C 20 – 25 minut. Podávejte s bagetou s bylinkovým máslem a bílým vínem.

Plněná cibule

Tip na další recept:Zkuste si naložit cibuli do octa podle Kate Moss.

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Může vás zajímat

cibulereceptyvaření

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Výroba kuchyňské linky, Obložení kachliček, Kuchyňská linka.