Co je její výhodou? Parní myčka umyje nádobí rychleji a s nižší spotřebou elektrické energie; její triumfem je přitom mycí síla páry, která je účinnější než horká voda. Pára proniká k nádobí pod tlakem z několika desítek vysokotlakých ostřikovacích trysek, a díky ní se odstraní i velmi odolné a zaschlé zbytky jídla. Nádobí se nastaví do zadní části koše tak, aby na ně trysky přímo mířily.

Zvláštní funkce parních myček

Parní myčky disponují několika novými funkcemi. Které to například jsou?

Třeba noční program myčky Whirlpool, kdy spotřebič jen tiše ševelí a hladina hluku nepřekročí 39 dB. Totéž dokáže speciální izolace LG parních myček, které vydávají zanedbatelných 39 - 41 dB. Party programy dovolí umýt skoro 50 sklenic najednou. Rychlé programy a eko programy jsou už samozřejmostí, úspora vody i energie je tady ale výrazná. Například parní myčka LG spotřebuje pouhých 0,92 kWh na jedno mytí a vystačí si s 9 litry vody (k vytvoření velkého objemu páry stačí menší množství vody). U moderních parních myček je navíc v případě potíží neocenitelné, že nám diagnózu případného problému výrobce určí nejen přes operátora na servisní lince, ale pomůže v tom také chytrý mobil. Pokud problém vznikl jen nějakým pozapomenutím a je ihned řešitelný, operátor nám pomůže a ušetří výjezd servisního technika.

Každé patro se myje individuálně

Co by to bylo za moderní myčku, kdyby neuměla umýt i jemné nádobí. Zvláštní program neponičí ani památeční sklo a porcelán, tedy nádobí, které se doposud umývalo výhradně v ruce. Po vytažení z parní myčky můžeme porcelánové hrníčky vidět v plné kráse, dokonale vyčištěné a naleštěné. A nakonec je tady ještě jedno plus - mytí horního a spodního koše různou intenzitou v jednom programu (někdy označované jako duální mytí). Nádobí v každém z obou košů myčky tak lze mýt podle potřeby jinak intenzivně, sklo nahoře jemněji, spodní rendlíky a talíře silněji. I tady se opět hraje o zkrácení mycího cyklu, o úsporu vody i energie.

Malé srovnání obou systémů

Klasická myčka postrádá změkčující účinky horké páry na zbytky jídla. Proto je u ní často zabudovaný program samostatného opláchnutí, nádobí pak lze mýt později. Nebo se nádobí musí minimálně otřít houbičkou, silněji připálené zbytky odstranit ručním předmytím. Tahle starost pak u myčky parní odpadá. Nová technologie parní myčky (LG - TrueSteamTM) umyje i nádobí se zaschlými zbytky. Může za to právě horká pára, která i přischlé omáčky z nádobí dokonale uvolní. Generátor uvnitř myčky potom řídí teplotu a tlak páry podle stupně znečištění nádobí.

Foto: www.thinkstock.cz, LG