V blocích jsou nože uloženy tak, abychom se o ně nejen nezranili, ale také je v nich chráněno jejich ostří. Při výběru se můžeme rozhodovat mezi samostatnými bloky a stojany v kuchyňských sadách. Samostatně nabízené stojany jsou určeny pro ty z nás, kterým z nějakého důvodu nevyhovuje skladba nožů v sadě, dávají také větší volnost při skládání vlastní sestavy nožů z různých typů i materiálů. A pokud jde o kategorii luxusních designových bloků, ty vyhovují lépe při zařizování interiéru, kde chceme doladit každý detail. Velikost bloků, i jejich tvar a materiál vybíráme tak, aby se nejen hodily do konkrétní kuchyně, ale vyhovovaly také svou ergonomií co nejlépe při každodenním používání.

Materiál i design

Zřejmě největší výběr je v blocích z masivu, v současnosti nejčastěji z bambusového či gumovníkového dřeva, ale třeba i z tepelně upraveného bukového dřeva. Nejmenší bývají obvykle pro tři nože, průřezy navíc mohou být pro každý nůž zvlášť, nebo jsou jednolité, opatřené skrytými magnety, které drží nože na daném místě. Dalším typem jsou dřevěné bloky s nerezovou lištou, v němž se nože vsouvají do mezery mezi blokem a lištou, případně s magnetickou lištou, kde stačí nůž pouze přiložit. Tyto bloky umožňují variabilnější umístění nožů kovových. Větší četnost tvarů nabízí bloky z odolného plastu, případně kombinace dřeva a nerezu nebo dřeva a skla. Luxusní bloky na nože jsou vyrobeny z kvalitních materiálů, jejich předností je samozřejmě efektní design. Na trhu je i takzvaný multifunkční blok, vyplněný štětinami, který umožňuje ukládat nejen nože kovové i keramické, ale i vařečky, nůžky na maso a další kuchyňské náčiní zcela nahodile v libovolné pozici. Štětinovou výplň bloku lze vyjmout a umýt pod tekoucí vodou.

Nezapomeňme na nože

Nože vybíráme podle materiálů - nerezové klasické, případně kované z jednoho kusu oceli a opatřené nýty, které zvyšují jejich stabilitu a pevnost, či keramické. Dalším měřítkem je i jejich použití - pro jaké potraviny nebo kuchyňské činnosti jsou určeny. Ať už si skládáme sestavu nožů sami, nebo kupujeme hotovou sadu, měli bychom mít na paměti, že součástí menších sad by měly být základní nože - univerzální, na maso, pečivo, zeleninu a alespoň jeden malý nůž s úzkou špičkou, ve větších sadách by neměly navíc chybět nože filetovací, porcovací, špikovací, vykosťovací, nůž na sýr, případně je v sestavě i ocílka, vidlička či nůžky.