Kuchyně, kterou dnes navštívíme, je víceméně raritní. Je totiž velmi malá, a my jsme do ní tudíž spíše jen nahlédli. Jedná se o kuchyni v rekreační chatce a návrhářka Jana Vančurová dostala zadání jako pro chytrou horákyni - mělo by se tam vejít vše, co je obvyklé v běžné kuchyni, měla by tam být i dostatečně velká pracovní plocha a nezbytností je také nadstandardní úložný prostor, a to i přes minimální plochu místnosti. „Do kuchyně se musela vejít myčka, trouba a mikrovlnka,“ vysvětluje Jana Vančurová, „lednici měli sice ve vedlejší místnosti, ale v kuchyni bylo třeba najít místo i pro pračku, kterou měla majitelka spolu s myčkou v původní kuchyni a chtěla je zachovat.“ Ovšem dispozice kuchyně i umístění spotřebičů bylo nutné změnit tak, aby bylo možné navrhnout kuchyni podle požadavků majitelky.

Malý prostor prosvětlí vhodné barvy

Ač je kuchyně tak malá a „našlapaná“ nábytkem a spotřebiči, celkově působí vesele a živě, a to díky výběru barev nábytku i použitým obkladům a dlažbě, velký význam má i fakt, že je místnost díky velkému oknu velmi světlá. „Bylo jasné, že zde musí být světlé barvy, takže foliovaná dvířka skříněk jsou v odstínu břízy, výplňové sklo bylo zvoleno zcela průhledné. Pokud jde o dlažbu, tu si paní dokupovala sama, já bych sice možná zvolila trochu jinou, ale celkově to působí vesele,“ říká designérka.

„Pracovní deska je z lamina a v šedé barvě dodává světlé lince potřebný kontrast.“ Protože je prostor opravdu malý, bylo nutné dobře promyslet každý detail a zasáhnout i do běžných tvarů a linií nábytku. „Určitý problém tu byl s oknem, nemohla jsem pracovní desku nechat v jedné výšce, u okna bylo nutné ji snížit, protože to je hodně nízko, také jsme uřízli parapet.“ Navíc má pracovní deska u okna menší hloubku - kvůli dřezu, vedlejší skříňky jsou už ale hluboké opět 60 cm, aby bylo možné zabudovat spotřebiče. „Kuchyně je jakoby do tvaru písmene „U“, protože je tady výklenek, a my jsme vlastně do něj linku dorovnali.“

Maximálně efektivní řešení

Dispozice kuchyňské linky byly změněny tak, aby uspořádání bylo efektivnější, a také praktičtější. „Volně stojící sporák byl dříve v rohu, vedle něj pak stála pračka s myčkou. Kvůli nedostatku místa je v rohu dřez, do poslední chvíle jsem si ale nebyla jistá, jestli se tam opravdu vejde, stačila malá nerovnost, a už bychom ho tam nemohli dát, bylo to opravdu na milimetry. Před tímhle návrhem jsem dělala ještě jeden, v němž byl dřez volně, pod oknem byla mezera a skříňky pokračovaly až za ním, majitelka ale chtěla opravdu hodně velkou pracovní plochu a hodně úložného prostoru, tedy skříňky i pod oknem, takže je tam linka v celku. Také si přála horní skříňky až do stropu, já jsem je ale všechny až do stropu nedělala, bylo třeba jejich hmotu odlehčit. U okna jsou tedy propojené sníženou poličkou. Protože horní skříňky končí až těsně u okna, nevešla se tam také klasická konzole pro zavěšení záclony, polička tedy posloužila i pro ni.“

Linka začíná zleva skříňkou ve výklenku, kolmo k ní je umístěna pračka a pečicí trouba. Pod oknem je snížená skříňka s otvíravými dvířky, následuje rohová skříňka s dřezem, vedle něj je po pravé straně myčka nádobí a sestava spodních skříněk končí varnou deskou a výsuvy. Horní skříňky začínají zleva u vchodu otevřeným rohem, následuje rohová skříňka, vedle okna je vestavěná mikrovlnná trouba, od okna pokračují skříňky až ke stěně. Hmota horních skříněk je odlehčena skleněnými výplněmi dvířek. „Z ergonomického hlediska sice není návrh dokonalý, ale v tomto případě jde spíše o to, že majitelka má kuchyni podle svého přání a je s ní nadmíru spokojená,“ uzavírá Jana Vančurová.

Návrh, realizace a foto: Kuchyně Vančura