Čerstvé bylinky i během zimních měsíců

Svítidlo Skleník
Zvětšit fotografii
Skleník je designové svítidlo, ve kterém se dají pěstovat bylinky. Tvar svítidla byl růstem bylin inspirován. Rostliny jsou sázeny po vnitřním obvodu skleněné nádoby kolem otvoru, který umožňuje nejen snadný přístup k rostlinám a prostup světla od žárovky, ale také zajišťuje přiměřenou cirkulaci vzduchu, čímž napomáhá k vytvoření přirozeného mikroklimatu. Jedná se v podstatě o využití jinak odpadního tepla žárovky, která je zavěšená v horní části Skleníku a lze ji jednoduše regulovat stmívačem, který je umístěný nad svítidlem.

Autor:

Na čerstvé léčivé bylinky či koření do polévky nemusíme čekat až do jara, v květináčích či truhlících za oknem je můžeme pěstovat celý rok. A jak na to?

Bylinky obvykle nejsou příliš náročné na kvalitu půdy, pro sadbu je nejvhodnější směs kompostu, písku, rašeliny a zahradní zeminy, případně postačí pouze zahradní zemina s částí písku. Výběr nádob závisí spíše na zařízení interiéru a našich možnostech péče o rostlinky. Kameninové květináče vypadají velmi pěkně, na druhé straně plastové samozavlažovací truhlíky různých tvarů ocení ti z nás, kdo si nejsou jisti množstvím zálivky či bývají častěji mimo dům. Můžeme však zvolit i velmi netradiční způsob a pěstovat je v lustru. Svítidlo Skleník určené pro pěstování bylinek navrhla Kristýna Pojerová, studentka ateliéru skla na VŠUP v Praze.

Rostlinky je možné zakoupit již předpěstované v obchodech, případně je vypěstujeme ze semen. V tomto případě ale není úspěch vždy zaručen, také budeme déle čekat na výsledek.

Vybíráme bylinky

Dobrou volbou je jistě z filmu Saxana dobře známé babské ucho neboli šalvěj lékařská. Listy nejmladší části výhonků mají mnohostranné využití v lidovém léčitelství i v kuchyni. Využívají se listy a nejmladší části výhonů. Pokrmům šalvěj dodává silné aroma, opatrně ji můžeme přidat do salátů, omáček, nádivek nebo jí ochutit tučná masa. V léčitelství usnadňuje trávení, pomáhá při nechutenství či infekci zažívacího ústrojí a kolikách. Silný vlažný nálev používáme na zlepšení krevního oběhu, zklidnění organismu či snížení hladiny cukru v krvi. Zevně se používá k výplachům úst, při krvácení dásní, kloktání při zánětech nebo v obkladech na vymývání zanícených ran. Protože obsahuje toxický thujon, nedoporučuje se dlouhodobé používání ve vyšších dávkách.

Svítidlo Skleník

Meduňka lékařská

Je charakteristická jemnou citrónovou vůní, s oblibou využívaná v kuchyni i pro naše zdraví. Meduňka je vitální rostlinka a bohatě se rozrůstá, podpoříme ji pravidelným přihnojováním. Hnojiva ale vybíráme s ohledem na to, že ji budeme konzumovat. Ke spotřebě jsou využívány listy a nať, v kuchyni k okořenění salátů, omáček i polévek a rybích mas, omelet, osvěží i chuť brambor nebo rýže. Ve studené kuchyni ji využijeme k ochucení bylinkového másla, měkkých sýrů, v pomazánkách, ale i různých nápojích a bowlích. Přidáváme ji až do hotových pokrmů, abychom zachovali co nejvíce její aroma. Meduňkový čaj podporuje trávení, uklidňuje, zbavuje únavy, je vhodné ho pít před spaním.

Mateřídouška obecná

Z této bylinky využíváme obvykle celou nať s listy, sklízíme ji před květem i v době květu. Jako koření se hodí k tučnějším a obecně těžším jídlům, lze jí nahradit tymián. Čaj z vrchovaté lžičky nasekané nati na jeden šálek vody pak podáváme při nachlazení, průjmech a nadýmání, usnadňuje také vykašlávání hlenů. Nálev z 250 g mateřídoušky se přidává do relaxačních koupelí, sušený květ lze přidat do vonného polštářku.

Máta peprná

Máta je velmi nenáročná rostlina a má široké využití dnes spíše v léčitelství a při přípravě nápojů, ovšem dříve se i u nás využívala hojně také v kuchyni, například spolu se šalvějí se přidávala při dušení k vepřovému masu, připravovala se s ní míchaná vajíčka, pro pikantní chuť se hodí do bešamelových omáček, k dušeným zeleninám, široké využití má ve studené kuchyni při výrobě dresingů, salátů a pomazánek. Je často využívána při přípravě alkoholických i nealkoholických nápojů. V léčitelství se používá nejčastěji jako čaj pro lepší trávení nebo při nadýmání. Zvláštním druhem je máta kadeřavá, která voní po kmínu.

Petržel kadeřavá

Pro pěstování v truhlíku či květináči za oknem je vhodná petržel kadeřavá, z níž využíváme jemné, silně aromatické kadeřavé lístky. Pro jemnou vůni a chuť je vpravdě univerzálním kořením, používaným ve slané kuchyni do všech pokrmů. Dobře se snáší i s dalšími druhy koření. V léčitelství pomáhá při nemocech ledvin a močového měchýře, zevně pak pro čištění pleti v pleťových vodách a maskách nebo nálevech na oplachování vlasů.

Svítidlo Skleník

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Může vás zajímat

bylinkymáta

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Schodiště a kuchyňská linka, Kuchyňská linka, Skleněný obklad na záda kuchyně.