Určitě to sami také dobře znáte. Malá pracovní deska se při větším vaření rychle zaplní a najednou není kam odložit horký hrnec nebo kde servírovat hotové jídlo pro celou rodinu. Proto také v současnosti stále více lidí volí variantu kuchyně s varným či odkládacím ostrůvkem.

Ostrůvek v domě i v paneláku

S kuchyňskými ostrůvky se můžeme setkat dokonce i v panelových bytech, kde prostoru není nazbyt. V těchto menších bytech může ostrůvek obvykle vzniknout jen díky propojení kuchyňského a společenského prostoru a samotný ostrůvek pak funguje nejen jako praktický prvek v kuchyni, ale zároveň jako optický předěl mezi kuchyňskou a obývací částí prostoru. Zde ho pak můžeme využít také jako barový pult.

DALŠÍ ČLÁNKY O KUCHYNÍCH NAJDETE ZDE:

Multifunkční pomocník

Ostrůvky jsou v podstatě multifunkčním pomocníkem do kuchyně. Budete-li při zařizování prostoru postupovat podle pravidel ergonomie, nemusíte se obávat a klidně jej využijte jako oddělenou zónu pro vaření (pak ovšem nezapomeňte na digestoř) či jako zónu umývání. Kolem ostrůvku bychom měli počítat s minimálně 90 centimetry volného prostoru na pohodlné a bezpečné procházení.

Funkčnost i estetika

Velmi praktický je kuchyňský ostrůvek z hlediska úložných prostor, jejichž kapacitu zvládne v kuchyni navýšit i několikrát. Přitom zůstane všechno nádobí, hrnce i pánvičky pořád na dosah ruky. Velkou výhodou je, že vnitřní prostory ostrůvku si můžeme uzpůsobit podle sebe.

Mnoho lidí volí toto řešení kuchyňského interiéru s ostrůvkem při zařizování nové kuchyně nebo při rekonstrukci té staré také z estetických důvodů. Kuchyň s ostrůvkem je moderní i nadčasová a působí vzdušněji.

Na originální designy kuchyňských ostrůvků se můžete podívat v naší fotogalerii.