1. Dobře přístupný kuchyňský trojúhelník

Dřez, sporák a lednice tvoří v kuchyni pomyslný trojúhelník. Jde vlastně o nejužívanější kuchyňské zóny, které by na sebe měly ergonomicky navazovat, a zůstat dobře přístupné. Bez ohledu na rozmístění kuchyně (ať už zvolíte uspořádání do písmene L, či U, nebo kuchyň s ostrůvkem) neměly by všechny prvky kuchyňského trojúhelníku dohromady být od sebe vzdáleny méně než 3 metry a více než 7,5 metru.

2. Úložné prostory

Základem úspěšného, pohodlného a bezpečného vaření i samotného pohybu v kuchyni je správné zorganizování úložných prostor. Proto nedostatečné množství úložišť patří v kuchyni k těm největším chybám.

V podstatě v každé kuchyni je totiž možné potřebné centimetry ušetřit správným a včasným rozvržením. Například v malé kuchyni je praktické využít co nejvíce horních skříněk a poliček, ty můžete umístit i nad lednici. Úložné prostory mohou být i na stěně nebo nad kuchyňským ostrůvkem, kam lze umístit drátěné programy.

3. Nedostatečné osvětlení

V kuchyni se rozhodně nevyplatí šetřit se světlem. Základem by mělo být centrální svítidlo. Nemenší důležitost hraje v kuchyni i doplňkové osvětlení, především to umístěné přímo nad kuchyňskou linkou, dřezem a sporákem – zde obvykle postačí osvětlení integrované v digestoři.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

4. Pracovní deska

Pracovní plocha určená pro přípravu jídla by měla být dostatečně prostorná. Zvažte, které spotřebiče nutně potřebujete mít neustále po ruce, zbytek uložte do skříněk, poliček, šuplíků, a využijte klidně i již zmíněné nástěnné programy – tak vše zůstane na dosah ruky, a přitom se vám uvolní místo na pracovní desce.

5. Obložení stěny za kuchyňskou linkou

Dalším příkladem, na čem v kuchyni není vhodné příliš šetřit (nebo při plánování úplně zapomenout), je obložení stěny mezi pracovní plochou a horními skříňkami. Rozhodně se vyplatí stěnu obložit po celé délce linky i za sporákem omyvatelným materiálem. Velmi často se užívají například kachličky, které bez problému zbavíte usazených nečistot. Tapeta nebo obyčejný nátěr rozhodně nestačí.

6. Digestoř

Odsavač par je naprostá nezbytnost pro každou kuchyni, v níž se skutečně vaří, peče a smaží. Kvalitní digestoř by měla vyměnit vzduch v místnosti 7 až 10krát za hodinu, a efektivně tak odstranit přebytečnou vlhkost, nepříjemný pach a zabránit usazování mastnoty v kuchyni. V podstatě tak zabraňuje tvorbě plísní a prodlužuje životnost veškerému vybavení prostoru, kterému usazovaná mastnota a zvýšená vlhkost velmi škodí.

7. Nevhodný ostrůvek

Kuchyňský ostrůvek je velký pomocník – nabízí další úložné prostory, navyšuje rozlohu pracovní desky a může sloužit jako bar nebo příležitostný jídelní stůl. Při nevhodné velikosti nebo umístění v prostoru se ale i tento praktický pomocník může v kuchyni přeměnit v noční můru. Kolem ostrůvku musí vždy zůstat dostatek prostoru pro volný pohyb. Proto jeho využití není žádoucí v kuchyni menších rozměrů, tj. pokud má méně než 2,5 metru na šířku a 3,5 metru na délku.

8. Místo pro odpad

V kuchyni se vyprodukuje nejvíce odpadu z celé domácnosti, proto je důležité neopomenout ani na zónu odpadu. Ta by se měla v nejlepším případě nacházet pod dřezem a v dobře dostupné vzdálenosti od sporáku.

9. Příliš trendy

Další z chyb, které se v kuchyni často dopouštíme, je přílišný důraz na to, aby byl vzhled kuchyně co nejmodernější. Vždy však neplatí, že co je zrovna trendy, je i nejkvalitnější a nejpraktičtější. Proto je vhodnější hledat kompromis mezi tím, co je aktuálně moderní, co je praktické a co se nám osobně líbí.

10. Bez konzultace s profesionálem

A nakonec, velmi často se při zařizování kuchyně nevyplatí (z důvodů finančních i časových) šetřit na profesionálech, kteří mají kuchyň navrhnout a zhotovit. V tomto případě se nám práce na vlastní pěst nebo s nezkušenými řemeslníky může velice nevyplatit.

Zdroj: Freshome