Dnes se zaměříme na typický a velmi oblíbený půdorys kuchyňské linky do L. Jde o velmi praktické a univerzální uspořádání, které pracuje se dvěma kuchyňskými linkami nebo jednou linkou a barovým pultem. V takto rozvrstvené kuchyni ve většině případů kopíruje kuchyňská linka linii dvou pravoúhlých stěn. Praktická je také kuchyně do L, v níž na jednu pracovní linku navazuje kuchyňský pult nebo ostrůvek, který tvoří optický i faktický předěl mezi kuchyní a jídelnou nebo společenským prostorem.

Tip: Pro lepší představu o podobě jednotlivých možností kuchyní si prohlédněte fotogalerii kuchyní do tvaru L od výrobce Gorenje. Najdete zde ukázky realizací i 3D vizualizace jednotlivých tvarů - kuchyně do U, kuchyně ve tvaru L, rohové kuchyně, kuchyně s ostrůvkem i malé kuchyně vhodné do paneláku.

ČTĚTE TAKÉ:

Jak ji správně zařídit

Každé uspořádání kuchyňského prostoru má svá specifika, všechny mají ale jedno společné – vždy by měly zohlednit pravidla ergonomie. Zásady logického členění prostoru nám říkají, jak správně rozdělit interiér kuchyně do několika na sebe navazujících pracovních zón tak, abychom mohli v kuchyni pracovat co nejpohodlněji a nejbezpečněji.

Proto i v kuchyni do L je vhodné, aby na sebe jednotlivé zóny správně navazovaly. Pro praváky by kuchyňská linka měla začínat zleva zónou potravin (zde nesmí chybět lednice, mrazák a potravinová skříň), na ni by měla navázat zóna mytí (zastoupená dřezem či myčkou), pod ní zóna odpadu, na prostor určení pro mytí by měla navazovat zóna vaření (ta zahrnuje varnou desku, troubu, odsavač par).

Úložné prostory – využijte je maximálně

Úložné prostory obecně jsou v kuchyni velkou otázkou. Kuchyně ve tvaru L je typická tím, že obsahuje jeden roh. Pro jeho maximální využití je vhodné počítat s těmito trochu atypickými úložnými prostory, aby nezůstaly bez užitku. Pro horní i dolní rohové skříňky se hodí využít speciální výsuvné kontejnery, které perfektně sednou do rohového prostoru a dokážou využít i těžko dostupné místo v zadních částech skříněk.