V projektu nového rodinného domu na spíž nezapomeneme a trváme na ní. Nejlépe by měla být situována na východ, případně na sever. Rozměr by měl být takový, aby všechno bylo přehledné, přístupné, vzdušné a lehce čistitelné. To se týká polic, stěn i podlahy.

Promyšlená kombinace regálů a závěsných polic až ke stropu využije každičké místo na stěnách. Na podlaze by měly být ideálně chladné dlaždice. Do spíže patří především potraviny, koření, rezervní nádobí, kuchyňské náčiní a pomůcky. I spotřebiče, které se do kuchyně někdy nevejdou (robot, remoska).

U stropu skladujeme věci, které se třeba použijí jednou za rok (vánoční nádobí, pečicí formičky, velikonoční formy). Na podlaze v koších a přepravkách najde místo cibule, česnek, brambory a zelenina. Ve spižírně skladujeme suché potraviny v původních baleních i dózách. Tma a chlad spižírny vyhovuje olejům a tukům (když je na máslo v lednici moc zima).

ČTĚTE TAKÉ:

Najdeme tady i krabice s igelitovými taškami, papírové obaly, balicí papíry. Podle velikosti spíže se sem ještě vejdou sezonní hračky a sportovní věci jako plovací ploutve, brýle a podobně.

Dobře osvětlená, dobře větratelná

Ve spíži má být chladno, sucho a temno. Právě v takovém prostředí se skladuje široká škála potravin. Ideální teplota ve spižírně by měla být mezi 7 a 10 °C. Některá spíž má větrací okénko, jiná ventilaci či světlík nebo jen průduchy. Ty ovšem nesmějí být poddimenzované. Dva malé otvory na fasádu průměru 6 cm překryté rastrem stačí na spižní skříň, na spižírnu velkou kolem 4 m² a více ale nestačí. Pokud začne být vlhko a zelenina začne plesnivět, je nutno prorazit další otvor nejlépe s ventilátorem. V letním horku se někdy i severní spižírna přehřívá – vyvětráme ji čas od času pořádně i dveřmi.

TIP:

Pohodlné je rozsvěcení na čidlo; automatické rozsvěcení a zhasínání při otevření a zavření dveří. Nemusíme potom s rukama plnýma náčiní nebo surovin zhasínat loktem a nezapomínáme zhasínat. A ve spíži se právě vyplatí staré dobré „neúsporné“ žárovky, protože tady svítíme vždy jen na pár minut.

A co tam nepatří

Máme samozřejmě tendenci do spíže vmáčknout kdeco, ale mělo by to mít své meze. K potravinám do jedné malé místnosti nepatří chemikálie, ředidla, barvy, laky a jiné agresivní (a hlavně pro děti zaměnitelné) výrobky. Do spíže nedáváme jednoduše to, co k potravinám nepatří – vždy najdeme varování na plechovkách a krabicích chemikálií, například „neukládejte blízko potravin“. Neodkládáme sem ani spreje na hmyz a podobně.