Mikrovlnné trouby nejsou už takové, jak jsme je znali z minulosti. Jsou mnohem umakanější, mají víc funkcí a možná byste ani nepoznali, že to jsou mikrovlnky. Některé modely se totiž dokonce zbavily otočných talířů a fungují úplně klasicky jako trouba.

NEVÍTE, CO ZNAMENÁ JAKÁ FUNKCE? PŘEČTĚTE SI NÁŠ VELKÝ PŘEHLED FUNKCÍ KUCHYŇSKÝCH A DOMÁCÍCH SPOTŘEBIČŮ!

Opravdovým milovníkům vaření nabízejí moderní mikrovlnné trouby mnohem více možností než pouhé ohřívání jídel. Každý kuchař může nyní otevřít prostor své fantazii – mnohostranné funkce umožňují nejrůznější způsoby přípravy pokrmů - grilování, zapékání, vaření v páře či prostřednictvím horkovzduchu. Co by nemělo chybět, je tzv. invertní technologie, resp. zdokonalený 3D systém distribuce mikrovln pro rovnoměrné výsledky pečení a ohřívání. Funkce Rapid Defrost je pak určena pro obzvláště rychlé a šetrné rozmrazení hluboce zmražených surovin.

Uživatelská přívětivost

Kromě těchto funkcí, které se přímo podílejí na úpravě pokrmů, jsou u moderních mikrovlnných, respektive multifunkčních trub důležité i uživatelské vlastnosti. Jinými slovy proto, aby uživatel mohl efektivně využívat všech předností trouby, mělo by být její ovládání co nejintuitivnější a nejjednodušší. „Všechny naše mikrovlnné a multifunkční trouby disponují senzorovou technologií, kterou jsme nazvali Dynamic Intelligence, ta umožňuje zvolit vybraný režim jediným dotykem tlačítka. Například tlačítko Rapid Start bleskurychle spustí ohřev na maximální výkon po dobu 30 vteřin, žádné dlouhé programování tak nepřipadá v úvahu,“ uvádí Pavel Trka ze společnosti Bauknecht a do výčtu přidává i program asistenta vaření, který uživatele doslova provede celým procesem, nebo černobílý textový displej se stručným popisem a grafickým zobrazením symbolů.

Vestavěné vs. volně stojící

Co se funkcí týče, je rozdíl mezi těmito dvěma druhy spotřebičů prakticky nulový. Stojíte-li před otázkou, zda koupit mikrovlnku jako solitérní kousek, či chcete, aby se stala kompaktní součástí vaší kuchyně, řešit budete především estetické a praktické hledisko. „Vestavěné spotřebiče se mohou umísťovat do vertikální i horizontální polohy, vždy záleží hlavně na prostoru, který je k dispozici. V každém případě by instalace měla vždy probíhat pod dohledem odborníka,“ upozorňuje Pavel Trka.

Jiná situace nastává v případě volně stojících mikrovlnných trub, kde volba „kam s ní“ zůstává čistě na vás. Své místo by měla mít v ideálním případě na pracovní desce, kde bude dobře dostupná a bude se pohodlně ovládat a udržovat. Pokud troubu umisťujeme do vyšších poloh, pak maximálně do úrovně očí, nikoli třeba na ledničku, kam sotva dosáhneme. Mikrovlnné trouby by se rozhodně neměly uzavírat do skříněk či polic, kde není dostatek prostoru pro odvětrávání při jejich provozu. Je také dobré, když je umístěna co nejblíže elektrickému zdroji, čím kratší kabel, tím větší úspory energie.