Jako aperitiv se podává ledacos. Většinou jsou to nápoje lehké a dobře vychlazené. Stačí jednoduše bílé víno, šampaňské nebo vermuty odlehčené sodovkou či džusem. Právě takové nápoje v orosených sklenkách oceníme v létě nejvíce. Ale co s nimi?

Zvolna popíjet.

Protože aperitiv popíjíme na lačný žaludek, je jasné, že jeho hlavním úkolem je vzbudit v nás chuť na jídlo, které bude následovat. Skleničky s aperitivem bychom měli vyprazdňovat jen zvolna. Především proto, že na lačný žaludek působí alkohol velmi rychle. Za druhé proto, že chuťové buňky se mají pouze naladit, a nikoli unavit tak, abychom pak necítili chutě podávaných dobrot. A v neposlední řadě je alkohol dosti kalorický.

Kroužit společností

Není třeba opakovat, že alkohol uvolňuje společenské zábrany. Aperitiv ve společnosti tedy slouží k tomu, aby se hosté navzájem pozdravili nebo představili. Všichni se mohou bavit, nebo naopak konverzaci snadno ukončit. Takové kulisy nabízejí i spousty společensky neškodných témat. Můžete kynout sklenkou směrem k záhonu růží a obdivovat zahradnické umění domácích. Rozebírání počasí, jak se mu oddávají v Británii, je též naprosto ideální.

ČTĚTE TAKÉ:

Zůstat stát a nesedat

Aperitiv je hlavně hračkou, která má zabavit všechny hosty tak dlouho, dokud se nedostaví ten poslední. To je jeho nejdůležitější funkce. Je totiž vyloučeno, aby se hosté s aperitivem posadili ke stolu. Však si to představte: přichází poslední pozvaný a společnost už sedí. Nejen že si všichni všimnou, že právě na něj se čeká, ale opozdilec musí obejít celý stůl, se všemi se uvítat a oni na oplátku budou šoupat židlemi, aby si s ním potřásli rukou.

Doba vhodná k popíjení

Samozřejmě že každé pozvání má být přesně popsáno, ale ať se již jedná o oficiální raut, nebo soukromou večeři u stolu, tak se na konzumaci aperitivu počítá přibližně půlhodina. Takový časový úsek každému dovolí, aby se dostavil včas, protože malé zpoždění se „ztratí v davu“. Pokud se následující jídlo podává v soukromé společnosti, je vyloučeno, aby si někdo z hostů sedl k prostřenému stolu bez vyzvání hostitele. Sedět mohou leda osoby viditelně staré nebo zrovna fyzicky nějak indisponované, a to ještě nejlépe v lenošce nebo na kanapi v obýváku. Aperitiv končí, když hostitel nebo hostitelka uzná, že už jsou všichni přítomni, a pozve společnost ke stolu. Jak si poradit se zasedacím pořádkem, to je jiná kapitola.