Velké dárky už pravděpodobně čekají na své majitele ukryty ve skříních či jiných nedobytných skrýších, zbývá dokoupit pár drobností, aby bylo u stromečku co rozbalovat. Takovými mohou být i pomůcky do kuchyně, z nichž jsou složeny následující tipy.

Zástěra pro celou rodinu

Děti si velmi rády hrají na dospělé a pomoc v kuchyni jim přidává na důležitosti. Jednou z oblíbených činností je pečení cukroví a perníčků, a právě tento motiv mají na sobě zástěry JULKUL z vánoční nabídky IKEA, a to jak v dospělácké, tak dětské velikosti. Rodina tak může k pečení nastoupit jako jeden tým. U dětské zástěry mysleli výrobci i na bezpečnost. Zapínání je na suchý zip, který se snadno uvolní, když se zástěra někde zachytí. Navíc má praktické kapsy. Velká zástěra zase poutka, na něž se dá zavěsit např. kuchyňské náčiní apod. Materiálem je 100% bavlna, která je příjemná i alergikům, a dá se prát i při vysokých teplotách.

Druhou možností je v této sekci dárků zástěra AGOT s designem bláznivé kuchyně, kterou ocení zejména pánové. Materiál i způsob údržby jsou stejné jako u předchozího typu.

Zpívající zlaté vejce

Sice máme Vánoce, nikoliv Velikonoce, ale šikovné vajíčko se hodí jako dárek i k nim. Je určeno všem, kteří chtějí mít vajíčka uvařená přesně podle svého přání. BeepEgg eggtimer je speciální minutka na vajíčka, která rozezná 3 stupně tuhosti vařených vajec. Postačí ji vložit do vody spolu se skutečnými vejci, a její teplotní senzor přesně detekuje moment, kdy se voda začne vařit. Zabudovaný časovač od tohoto okamžiku odpočítává čas do doby, v níž dosáhnou vajíčka první stupeň tuhosti, a minutka jej oznámí tím, že zahraje melodii přiřazenou k tomuto stupni. Obdobně se zachová i u druhého a třetího stupně.

Aby dárek potěšil také svou hudební stránkou, je na výběr několik hudebních stylů. Vybrat tak lze vajíčko hrající klasiku, pop nebo rock, čemuž odpovídá i barva. Klasickou hudbu zahraje žluté nebo černobílé, růžové spustí disco a černé vyloudí melodii z repertoáru Kiss, Deep Purple či Europe. Darovat můžete také "zlaté vejce", v tomto případě je minutka opatřena tenkou vrstvou 24karátového zlata. Stylově jako první skladbu zahraje Killing me softly (Zabíjej mě něžně), poté árii z Aidy a nakonec Mozartovu Malou noční hudbu.

Nejnověji jsou v nabídce také minutky pouze pro jeden stupeň tuhosti. Má-li tedy někdo z vašich blízkých rád pouze vejce "na hniličko" nebo na měkko, postačí jako dárek tato cenově výhodnější, ale funkčně a muzikálně jednodušší verze.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Přátelé italské opery i těstovin

Svérázným dárkem takřka na hraně je minutka pro správné vaření těstovin, jejíž provedení s odkazem na nejznámější italské jídlo se samo nabízí. Jde o figurku pojmenovanou Mafián Al Dente, která má nohy "zabetonované" v sudu. Po vhození do hrnce s vroucí vodou se aktivuje teplotní čidlo a časovač, který v čase odpovídajícím jednomu ze třech stupňů měkkosti těstovin zajistí, aby mafián začal zpívat. A to doslovně. V repertoáru má árie z oper Aida, Nabucco a Rigoletto. Vyrábí se ve třech barvách.

Svět na pánvi

I když ve virtuálním prostředí internetu jsou k dispozici prakticky jakékoliv informace, neměla by pod stromečkem chybět ani reálná knížka. Pro kuchařské nadšence jí může být kuchařka Romana Dolejše Svět na pánvi aneb Cesta k šéfkuchařské čepici, kterou vydalo nakladatelství Smart Press, a která je zároveň malým cestopisem po atraktivních destinacích, jakými jsou Švýcarsko, Bermudy, Petrův ostrov, St. Martin, Kajmanské ostrovy atd. A to z pohledu člověka, který v nich nebyl jako pouhý turista. Poodhaluje jak zákulisí velkých i menších hotelů, libůstky jejich hostů, mezi nimiž byl např. Bill Gates, ale i mentalitu místních obyvatel. Závěr knihy patří současnosti v pražském hotelu Corinthia. Je také určitou osobní zpovědí o cestě na kuchařský vrchol, který Roman Dolejš dobyl skutečně tvrdou prací.

Knížka je rozdělena do kapitol podle jednotlivých destinací, a v každé jsou podle slov autora autentické místní recepty, ať už ty, které vařil na svém pracovišti, nebo domácí od jeho spolupracovníků. Všechny jsou ale vybrány tak, aby je zvládl uvařit i laik, a aby se daly uvařit i z u nás běžně dostupných surovin.