Z cukru se na Vánoce vaří a peče, ale můžeme si také pohrát s karamelem. Ze sklovitě průsvitné hmoty můžeme vytvářet různé ornamenty, temnou medovou tekutinu můžeme přidávat do krémů. Karamel je jedno z nejzajímavějších „kuchyňských skupenství“.

Kouzla a čáry s barvou i chutí

Přeměna bílého cukru v temně hnědý karamel je téměř mystický proces. Než se do kouzlení s bílým práškem pustíte, je třeba si uvědomit, že cukr, který se taví, má velmi vysokou teplotu. Karamelizovat začíná při 186 °C, takže je třeba s ním pracovat velmi opatrně, protože směs v kastrolu bude daleko teplejší než kterákoli polévka nebo hrnek s kávou. Karamel, to není žádná hračka pro děti. Nicméně proces je tak působivý, že ho můžeme dětem ukázat jako zajímavý fyzikálně-chemický pokus.

ČTĚTE TAKÉ:

Hlavně nemíchat

Úspěšné hraní s karamelem má několik pravidel, jejichž dodržování nám zajistí lepší výsledky a tím i více radosti. Takže postup je přibližně následující. Cukr se může a nemusí před karamelizací smíchat s vodou v poměru asi 1:3 ve prospěch cukru. Obsah kastrolu natřeseme tak, aby nic neulpělo na stěnách nádoby. A zahříváme. Přitom s napětím pozorujeme. Rozhodně nemícháme. Teplota stoupá a najednou cukr začne bublat a pak i měnit barvu. Z jemných plavých tónů začíná tmavnout.

Zastavit teď

Výroba karamelu podle našeho gusta si žádá několik neúspěšných pokusů. Technologie má mnoho jemných nuancí. Když se nám barva karamelu líbí, postavíme kastrol do jiné nádoby se studenou vodou, čímž se chemické reakce zastaví. Když tavenina trochu zchladne, přilijeme vodu. Trpělivost je tady na místě, protože pokud bychom nalili vodu do vroucího cukru, mohl by vyprskat a opařit nás.

Materiál jitřící kreativitu

Z vlahého karamelu můžeme vytvářet různé kreace. Nejjednodušší je vylít jej na plech, nechat ztvrdnout a pak si jej mohou děti nalámat. Na plech se můžeme snažit vytvářet jemné tvary, z nichž pak vznikají téměř surrealistické ozdoby. Karamel můžeme rozředit a vznikne nám klasický přeliv. V rukou velkých cukrářů vznikají také jemné vlásky. To už je ale vysoká škola práce s karamelem.