Na Vánoce se všude smýčí, uklízí a zdobí. Je to tak správné. Na nejdůležitější svátky roku má být všechno krásné a výjimečné. Stůl se v mnoha rodinách upravuje ubrusy, které jinak celý rok odpočívají ve skříních. Vytahujeme svícny, slavnostní skleničky a vůbec nejrůznější cennosti. Někdo možná i studuje pravidla, která se mají při stolování u štědrovečerní tabule dodržovat. Dáme si tu práci, že se hezky oblékneme.

PODÍVEJTE SE TAKÉ NA FANTASTICKY VÁNOČNĚ VYZDOBENÉ DOMY

Každé pravidlo potřebuje výjimky

Abyste si užili atmosféru vánočního stolu, měli byste si předtím nebo potom dopřát něco, co se s uhlazeným stolováním naprosto neslučuje. Užijte si jídlo v předvečer Štědrého dne třeba ve vaně. Ve vaně se nejí, to je jasné. Je to divné a také trochu nebezpečné. O to víc si to můžete vychutnat. Připravte si třeba pěnu navoněnou citrusy nebo vonící po jiném jídle či koření. Nanoste si do koupelny talířky s cukrovím, bylinkový čaj, sklenku vína nebo dokonce šampusu. Ponořte se až po krk a už nemyslete na poslední pavučiny za skříní. Ať si tam zůstanou klidně až do Velikonoc.

I postel může být hodovní síní

Snídaně do postele na Boží hod nebo v jiný sváteční den je také mnohem lepší než krabička uklidňujících tabletek. Nadrobte si klidně vánočku na prostěradlo. Když se vám vylije do peřin káva nebo pomerančový džus, tak je to úplně jedno. Celé další roky budete mít „viditelnou vzpomínku“ na pohodu letošních Vánoc.

Ježíšek se dívá

Prohřešky proti stolování jsou ideální možností pro zapojení dětí. Při této příležitosti si můžou naklonit jindy nervózní rodiče. I poměrně malé děcko zvládne dát na talířek vánoční cukroví a přinést ho matce zahalené do koupelové pěny. A co se týče snídaně do postele, tak manipulace s teplou kávou nebo čajem určitě také najde nějaké řešení. A k čemu je to všechno dobré? Všichni jsou pak na sebe tak nějak hodnější. Maminky a tatínkové jsou rozněžnělí, že jim také někdy někdo nějak posloužil, a děti mohou lépe vnímat sílu výjimečného okamžiku.