Odhoďte staré zvyky a zaveďte nové. Nebo vytáhněte nějaké starší a zapomenuté. Konec roku je ideální doba, abyste ve svých stereotypech něco změnili. Tak do toho! Takové změny můžete ve své kuchyni a u stolu uvítat teď hned, ujmou se daleko lépe než předsevzetí do nového roku.

Ty zatracené Vánoce

Štědrý den a následné dny volna jsou na nejrůznější rodinné rituály nejbohatší část roku. Nejhorší je, když stále opakujeme nějaké zvyklosti, které zavedla tchyně, nebo něco zcela nesmyslného, co mělo za cíl uspokojit obrazotvornost našich robátek. Tchyně už je třeba dávno na pravdě boží a děti se chystají na maturitu.

ČTĚTE TAKÉ:

K zakořeněným zvyklostem můžeme mít různý vztah. Pořád nás to baví, protože tchyně byla prima paní, anebo se děti rády vrací do doby, kdy byly hodné, milé a nevinné. Další možností je, že o svých vánočních zvycích vůbec nepřemýšlíme, protože jsme unavení nebo líní. Anebo je tu možnost, že už nás dávno nebaví, skoro iritují.

Neplánované změny

S bořením zastaralých rituálů se mohou svézt i nějaké běžné zvyky, které nás obtěžují celý rok. A je jedno, jestli žijete sami, nebo máte košatou rodinu. Pokud máte jednoosobovou domácnost, je na vás, abyste v sobě mobilizovali své vlastní síly. Ve velké rodině to pro vás může být jakási diplomatická mise. Všichni členové rodiny jsou v období Vánoc ve zcela jiném rozpoložení a vy jim musíte svůj nápad na změnu chodu domácnosti naservírovat na stříbrné míse. Není to krásná výzva?

Vyzkoušejte novinky

Začněte se změnami rodinných rituálů při vánočních svátcích z té pozitivní strany. Místo hanění starých zvyků zkuste zavést něco nového. A nemusí to být velké cíle. Dobré je, aby novinka odvedla pozornost, aby byla dosti spektakulární. Zkuste sabráž šampaňského nebo flambovat štrúdl. Pak jemnou diplomatickou prací dosáhnete toho, že nezbyde čas na věci, které byste si přáli zrušit. A příští rok si na zastaralé a opotřebované zvyky nikdo nevzpomene a bude po vašem.