Druhů bowlí je nepřeberné množství. Jeden náš velmi známý kuchař k tomu řekl, že „bowle je takový chlastací ajntopf“. Hádejte, kdo to byl.

Jen vás před přípravou musíme upozornit na jednu vadu tohoto nápoje:

CHUTNÁ SKVĚLE A JE STRAŠNĚ PITNÝ. RÁNA JSOU PAK UKRUTNÁ!

Zkusíme vám dát několik rad na bowli, abyste měli večer co pořádného pít. A také různé recepty, abyste byli spokojení všichni.

Základní recept – vraz do toho, co ti chutná

Bowle je nápoj hlavně z vína. Nejlepší je lehké, mladé víno. Nedoporučuje se používat sladká či výrazně kořeněná vína, protože ta se pak mohou bít s dalšími ingrediencemi. Do vína se přidává pro perlu na jazyku sodovka nebo šampaňské. To je o kousek lepší verze, protože sodovka vyšumí velmi rychle, zatímco šampaňské si udrží bublinky déle. Ostatně je lepší lít bublinky až na závěr po vychlazení. Studený nápoj perlí déle. Pak se bowle osladí buď cukrem (POZOR! je zapotřebí ho perfektně rozmíchat, takže se přidává před šampaňským), nebo lépe cukrovým sirupem. Nesmí se ho ale používat moc, aby to nebylo moc sladké.

A co takhle něco z máty?

Pak přidejte do nápoje ovoce. Lepší je pěkně vyzrálé. Sladké jahody, meruňky, broskve… Jenže kde je v zimě koupit, že? Takže nezbývá než sáhnout po kompotovaných, ale ani to není na škodu. Jen si dejte pozor – kompotované ovoce bývá přislazené a také měkké. Aby bowle byla čirá, nesmíte ovoce pomačkat. Přidat můžete i zeleninu (třeba řapíkatý celer je vynikající), bylinky (samozřejmě je favoritem máta) i třeba lípu. Ostatně lipová bowle…

Lipová bowle

Na litr bílého vína dejte čtvrt litru čaje z lipového květu a štamprli koňaku. Oslaďte 0,2 l cukrového sirupu, přidejte šťávu z jednoho pomeranče a jednoho citronu. Vše smíchejte, vychlaďte v lednici a pak zalijte sodovkou.

Ananasová bowle

Na litr bílého vína použijte asi půlku ananasu. K tomu přidejte lžíci cukru, citronový sirup, vychlaďte a pak zalijte šampaňským.

Tradiční ovocná bowle

Kompotovaný ananas a mandarinky, vždy po jedné konzervě, dejte do mísy se dvěma lžičkami cukru. Oloupejte tři pomeranče a snažte se pečlivě, aby lidé netahali ze zubů kousky šlupek. To vše je tak na jeden litr bílého vína. Vše pečlivě promíchejte a nechte vychladit. Pak přilijte šampaňské a dva panáky vodky. Tohle je tradiční silvestrovská „ovocná pecka“, kterou milují studenti na kolejích ve Velké Británii, kde se bowle dělá na sudy.

Meloun + okurka

Ani Galia meloun není nic moc sám o sobě. Také okurka není do tohoto času ideální. Okurkový nápoj je lepší na léto. Ale zkuste to zkombinovat, přidat mátu a silně vylouhovaný čaj (klidně mátový, ale hodí se i bylinky) a víc to oslaďte. Na litr vína asi čtyři lžíce cukru. Tahle verze pak potřebuje pořádné nakopnutí skleničkou koňaku nebo bílého rumu. Zda po vychlazení přidáte šampaňské, nebo sodovku, už je na vás!

Zmrzlinová bowle

Do tradiční ovocné bowle je také možné přidat zmrzlinu nebo ještě lépe ovocnou dřeň. Bowle se pak sice zakalí, ale chutná naprosto exkluzivně. S dření, když vynecháte alkohol, pak můžete skvěle pohostit i děti.