Takové počínání není otázkou několika týdnů, ale mnoha měsíců. Abyste situaci lépe zvládali, pořiďte dítku pořádnou jídelní židli. Přestože se všechny nabízené modely zdají být dokonalé, rozdíly mezi nimi jsou poměrně velké. Abyste na ně nemuseli přicházet až při jejich používání, připravili jsme několik základních rysů, které by měly být pro vás vodítkem při jejich koupi.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

1. Nutnost

Od jídelní židličky potřebujete v první řadě, aby byla snadno omyvatelná. Tedy aby tvar byl bez zbytečných záhybů, a praktické nejsou ani sedáky. I když je můžete sundat a vyprat. Představte si, že dítko v židličce krmíte minimálně třikrát denně (snídaně, oběd, večeře), a když polstrování ráno zašpiníte a musíte ho vyprat, do oběda uschne maximálně v sušičce prádla. A to není řeč o tom, že si maminka musí najít čas, aby takovou maličkost obstarala.

2. Pohyblivost

Výhodou mnoha modelů je variabilita. U židličky můžeme nastavit výšku sedáku i opěry pro nohy, běžný je také odnímatelný stolek. Má-li židlička všechny tyto přednosti, pak ji v pozdější době můžeme používat přímo u jídelního stolu. Praktická jsou kolečka, díky kterým lze sezení snadno posouvat a přesouvat. Bude to třeba při sbírání hraček, kterými se snažíte dítko zabavit, aby dobře papalo, a ono je s oblibou hází na zem. Některé modely mají pohyblivý sedák, který lze naklopit mírně dozadu. Dítko v něm tedy může být ještě před tím, než začne samo sedět. Trvá to sice jen několik měsíců, ale získáte další možnost, kde může trávit svůj čas. Dalším lákadlem výrobců je možnost složení. To ocení všichni ti, kteří mají ultra malý byt, v opačném případě si nedokážu představit, že by sedačku po každém jídle skládali a uklízeli.

Náš tip
Koukáte-li do budoucna, můžete dítku pořídit takzvanou rostoucí židli, také vybavenou speciálními úchyty proti pádu, stolkem a podpěrou nohou. Vhodná je už pro dítě, které samo sedí. Později si už umí na židli vylézt samo, používáme ji časem přímo u stolu.

3. Samozřejmost

Každá jídelní židle musí být vybavena bezpečnostními pásy, které zamezí pádu dítěte. Samozřejmá je i stabilita a pevnost výrobku. Zvláště některé plastové modely mohou být vratké, uvědomte si, že dítko má kolem roku života přibližně 10 kg. Když pak v takovém sezení vstane nebo bouchne o stoleček a podobně, můžete získat pocit, že se pod ním rozpadne. Proto výrobek při koupi otestujte.