Horká káva odvodňuje, osvěžuje a stahuje cévy (zvyšuje v nich tlak), zatímco alkohol, po kterém cítíme teplo v celém těle, cévy roztahuje, vystavuje nás mrazu a doslova nám pouští zimu do těla. Koncentrovaný alkohol ve větším množství jak známo není do velké zimy vhodný, za určitých okolností je velmi nebezpečný a může přivodit těžké podchlazení až smrt.

Horký čaj v mnoha podobách

Ideální nápoj do mrazu, na běžky nebo na stráň k dětskému sáňkování je čaj v různých podobách. Černý nebo zelený, čistý nebo ochucený citronem a medem. Vhodný je i roibos nebo bylinkové čaje. S bylinkami to nepřeháníme, bylinné čaje střídáme a občas si dáme pauzu. Pro děti jsou vhodné čaje ovocné a opět roibos, třeba s různými příchutěmi. Výborný je slazený medem. Dětem ale můžeme připravit i dětský punč: uvaříme ovocný čaj, do kterého přidáme džus (jablkový, jahodový, rybízový) a med. Dochutit můžeme ještě šťávou z mandarinky.

Zimní čaje podáváme parádně, v silnostěnných pohárech, se zavěšeným kolečkem citronu, s dlouhým míchátkem a lžičkou. A třeba i jako gin fizz, s cukrovým lemováním sklenky: okraj sklenky přejedeme rozpůleným citronem a ponoříme do krystalového cukru.

Pozor na teplotu

Teplota má být úměrná, rozhodně nepijeme nápoje vřelé. Stejně jako když si v horku dáme nápoj ledový, tělo musí vynaložit energii na to, aby jej přizpůsobilo tělesné teplotě, tedy v tomto případě ohřálo. V zimě s horkým nápojem to funguje naopak, ale ochlazování horkého nápoje na tělesnou teplotu je také pro tělo náročné. Navíc trpí sklovina zubů a hlavně ústní a krční sliznice.

Svařené víno, lihoviny i pivo

Horké alkoholické nápoje jsou velmi oblíbené snad všude - Slováci mají své hriate, Švédové glögg (víno svařené s vodkou a kořením), my svařené víno. Vyzkoušejte ale i míchaný horký nápoj mulled wine.

Postup: 1 litr vína, kůra z 1 pomeranče a 1 citronu, 10cm kus skořice a 7 hřebíčků, drcený muškátový oříšek, 1 lžíce krystalového cukru. Víno nalijeme do rendlíku, přidáme koření a zahřejeme k bodu varu. Podle druhu vína buď necháme při této teplotě táhnout (necháme na minimálním plamenu) asi 5 minut, dezertní vína jen nahřejeme a stáhneme. Potom nalijeme do sklenek přes husté sítko.

Zvláštní, ale proč nevyzkoušet: Pivní punč

Velmi krátce svaříme půllitr světlého piva, 1 žloutek, 4 g cukru a špetku mletého zázvoru. Rychle a pečlivě mícháme, stáhneme z ohně a podáváme.

Tipy na závěr

  • Med nepřidáváme do příliš horkého nápoje, měl by mít pod 40 °C.
  • Místo bílého rafinovaného cukru vyzkoušíme třtinový cukr - je zdravější a má lepší chuť.
  • Místo citronové zkuste vymačkat do čaje mandarinkovou šťávu.

Foto: www.thinkstock.cz