Multifunkční kuchyňský robot zastane zejména velmi namáhavou práci, kterou hospodyňky dělaly dlouho a s velkým úsilím. Přístroj vše zvládá lehounce a velmi rychle. Spojuje v sobě odšťavňovače, krouhače, hnětače, šlehače, mixéry a další specializované malé kuchyňské spotřebiče; vyrobíme v něm těsto, koktejly i nakrájíme hranolky. Některé modely disponují až 30 i více funkcemi.

I v malé domácnosti o dvou osobách (pokud se doma normálně vaří a peče) určitě o pořízení multifunkčního robotu lze uvažovat. Příslušenství, různé funkce i samotný výkon tohoto spotřebiče se různí model od modelu, a tak není na škodu si nejprve ujasnit, k čemu všemu chceme robot využívat, co od něj očekáváme, a potom se vydat na prohlídku vytipovaných modelů.

Vybrané materiály

Důležitá je kvalita přístroje a tedy použité materiály. Veškeré součástky musí být tvarově stálé, tedy odolné vůči teplotě, rotacím i tlaku. Střídají se tady kvalitní plasty, stejně kvalitní ocel a případně i tvrzené sklo. Moderní plasty jsou odolné, a to nejen vůči nárazu a teplotě (mixovat se může i horká polévka), ale také vůči pachům. Nenačichnou třeba cibulí, což by u mísy robotů vadilo v následné přípravě koláče.

Příslušenství na sekání a krájení (nože a nožíky, plátkovače a sekadla, struhadla, kotoučky na hranolky, šlehací metly a i hnětací háky), to všechno je vyrobeno z nerezové oceli nejvyšší kvality.

O bezpečnost je postaráno

Výkonný motor robotů řídí mikroprocesory. Nechybí tlačítko k aktivaci pulsního programu, displeje ukazují vyvinutou rychlost otáček (může jich být i 10 000).

Roboty tedy pracují s vysokými rychlostmi, ale i tlakem, silou, rotují v nich nože a podobně, takže je namístě ptát se na jejich bezpečnost. Všude je převážně dvojité jištění, jsou tady dvojí pojistky proti přetížení spotřebiče i bezpečnostní zámky – robot nelze spustit, pokud jen jedinou součástku o milimetr nepřesně sesadíme. Bezpečí pomáhají i přísavné nožičky, kterými se pomocí podtlaku robot uchytí k podkladu.

Jak poznat kvalitu

Kvalitní roboty mění směr zpracovávaného těsta. Tím, že je posunují v míse dokola a pak je hrnou ke středu, napodobují ruční zadělávání. Někdy se setkáváme s výrazem „planetární pohyb“, to je pohyb metel při hnětení, míchání a šlehání. Ložisko mísy a metla nebo hnětač si jdou jako by naproti: metla se pohybuje jedním směrem, ložisko se otáčí v protisměru. Cílem je dokonalejší promíchání surovin.

TIPY – zaujalo nás

Model Phillips HR 7774/90 obsahuje plnicí trubici XL na celé ovoce a zeleninu. Výhodou je, že se nemusí předem ručně krájet. Moulinex FP316 Masterchef 3000 má speciální disk na strouhání brambor a parmazánu. Kenwood nabízí velké rozpětí cen: za asi 1400,- Kč pořídíte model s citrusovačem a mixérem, za zhruba 10 000,- Kč už sofistikovaný model, ke kterému lze přikoupit mnoho příslušenství (zmrzlinovač, mlýnek na obilí či minimixér na bylinky). Roboty Bosch obsahují speciální multifunkční rameno s velkou silou a ergonomickým ovládáním; připojuje se k němu rozmanité kompatibilní příslušenství.

Spotřebiče dokonalých tvarů i barev

Roboty renomovaných firem jsou nápadné kromě výkonu a variability také dokonalými tvary a elegantní barevností; často se objevuje nerezová a černá barva.

Foto: www.thinkstock.cz