Ačkoli se může zdát, že káva patří jen do hrnku nebo maximálně do dezertů, kdo se nebojí, zkusí ji použít jako součást marinády na pečená vepřová žebra tak, jak to dělají v jedné vyhlášené karlovarské restauraci.

Na pečená vepřová žebírka s kávou budeme potřebovat osm vepřových žebírek a marinádu, kterou si připravíme ze dvou lžic mleté zrnkové kávy, 200 ml hořčice, 500 ml kečupu, 500 ml světlého piva, dvou cibulí, jedné lžíce drceného česneku, tří špetek soli, dvou špetek pepře, jedné špetky cukru. K upečeným žebírkům si ještě připravíme česnekovou bagetu, na kterou budeme potřebovat dva kusy světlé bagety, máslo, česnek, zelenou petrželku a sůl.

Postup přípravy je jednoduchý. Vepřová žebírka necháme nejlépe přes noc, minimálně však 1 - 2 hodiny marinovat v marinádě. Připravíme ji z kečupu, hořčice, nakrájené cibule, mleté zrnkové kávy, drceného česneku, vše promícháme, osolíme, opepříme, přidáme cukr a na závěr plzeňské pivo. Poté marinovaná žebírka vložíme do pekáče a pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C 1 hodinu. Zhruba 10 minut před dopečením masa si připravíme bylinkové bagety. Podélně bagety rozřízneme, potřeme bylinkovým máslem (rozpuštěné máslo s utřeným česnekem, solí a petrželkou) a dáme rozpéct. Upečená žebírka podáváme na talíři s rozpečenými česnekovými bagetkami a omáčkou barbecue. Dobrou chuť!

Velká jarní soutěž Tchibo o pohádkové výhry

A jak vyhrát kávu do marinády a jiné skvělé ceny? Zjistěte to na kafe.cz.