Výrazné barvy ovládají kuchyni

Přesto se může zdát, že design kuchyní je si v mnohém podobný. Narážíme na tytéž barvy, materiály, dekory… Nových trendů a změn si mnozí mohou všimnout až po podrobnějším průzkumu. Jenže jsou to právě kuchyňské dekory, které v poslední době podstupují změny, a to v mnohých ohledech zcela zásadní. Pryč s nevýraznými neutrálními barvami, které nás ovládaly po několik sezon. Nyní se nosí výrazné barvy.

Barevná paleta pro kuchyňský nábytek

Kuchyňští návrháři se nebojí ani jasně fialové, malinové, svítivě žluté. Oblíbené jsou především odstíny fialové, purpurové, nachové či fuchsiové. Ve spojení se šťavnatou limetkovou zelení je to nepřehlédnutelná kombinace. Dokonce i švédský nábytkářský koncern upustil od své klasiky a odstartoval novou barevnou éru.

Nově vybarvené kuchyně doslova kypí pozitivní energií a optimismem. A to je přesně to, co pro nastávající rok všichni hledáme.

Umírněná verze barevných kuchyní

Výrazné barvy samozřejmě přicházejí z Itálie, vydáme-li se ale z designového Milána na sever, začnou barvy ztrácet na divokosti a nabývají umírněnosti typické pro severské země.

A co najdeme? Opět dřevěné neutrální dekory, avšak v odvážných spojeních s výše jmenovanými veselými odstíny barev. Jižanské státy zkrátka a dobře projevují svou horkokrevnost i na poli designu, ostatní národy to absorbují pomaleji. Výsledné barevné kombinace jsou snad ale o to zajímavější.

Bílá kuchyně nezestárne

Trend bílých kuchyní asi už nikdy nezmizí. Nikdy nám nezevšední a vždy ho budeme milovat. Bílá je decentní a zároveň odvážná, je elegantní a provokativní současně. I zde se kombinují bílé kuchyňské skříňky s barevnými a výsledný efekt je skvělý.

Od kuchyně očekáváme, že bude nejen dobře sloužit, ale také zdobit. Nadstandardně řešená kuchyň i ta jednoduchá designová by měla nést prvky individuality a zároveň ladit se zbývajícím interiérem. Všechny tyto požadavky může splnit pouze zkušený návrhář a těch po světě naštěstí běhá dostatek.

Kuchyně tmavých barev vítají Španělé

Jediné nábytkářské firmy, které se zabývají kuchyněmi a jimž nevadí tmavá dřeva, jsou pravděpodobně Španělé. V této části Evropy má však tmavý nábytek obecně hluboké kořeny. Celá země je po většinu roku zalita světlem, a Španělé se tedy ve svých bytech a domech před světlem a jasnými barvami chrání. V našich zeměpisných podmínkách si podobný „luxus“ bohužel nemůžeme dovolit.

Foto: archiv autora, www.isifa.com