Dobré plánování kuchyně se zaměřuje na pět funkčních oblastí, a tím zajišťuje krátkou cestu a plynulé pracovní procesy. Přitom se musí shodovat vybavení kuchyně, aby i po několika letech ještě stále odpovídalo všem funkčním požadavkům. Kdo bude respektovat následující tipy, ušetří si čas a nervy.

K základnímu uspořádání kuchyně patří pět funkčních oblastí – uchovávání potravin, příprava potravin, uchovávání hrnců a pánví, čisticích prostředků a odpadu i uchovávání příborů a nádobí. Jsou-li tyto oblasti konsekventně naplánovány, ušetří vám krátké dráhy mnoho času a peněz. Koncept Intelligent Kitchens společnosti Hettich ukazuje, které podrobnosti jsou při plánování kuchyně důležité. U společnosti Hettich si můžete na adrese kitchen-info@de.hettich.com vyžádat bezplatnou brožuru „Recepty pro inteligentní kuchyně“. K cíli se ještě rychleji dostanete na adrese www.intelligent-kitchens.com.

Zejména v oblastech uchovávání potravin a ukládání příborů a nádobí zásuvky a čelní výsuvy specifikují čelo kuchyně. Tak bude namáhavé sklánění a natahování při úklidu nepřehledných a těžko přístupných skříní s regálovými policemi a otočnými dveřmi patřit minulosti. Kromě toho je vidět celý obsah skříně a vše je na dosah. Plné výsuvy dnes patří ke standardnímu vybavení kuchyně, a proto jsou absolutně nezbytné“ při jejím plánování. Navíc je díky promyšlenému vnitřnímu vybavení získán větší prostor k udržování pořádku.

Kuchyňským snem bylo, aby zásuvky a čelní výsuvy automaticky vyjely po lehkém stisku libovolného bodu na čele. Vzhled bez úchytek je přesvědčivý stejně jako komfortní využívání. Neboť k otevření výsuvu stačí tlak pánve či kolena. To enormně usnadňuje manipulaci i u čel s úchytkami, pokud je například třeba pohybovat se systémy ke třídění odpadu nebo se zvláště těžkými a širokými čelními výsuvy s příbory. Elektronická hnací jednotka u Easys zajišťuje rovnoměrný pohyb při otevírání. K zavření zásuvek není zapotřebí elektrická podpora. I když proud někdy vypadne, můžete systém normálně otevřít.

Perfektní využití skříňky pod dřezem se jmenuje OrgaFlex. A tak má uživatel ve výsuvu dřezové spodní skříňky čisticí prostředky na dosah ruky. Libovolně posuvné kontejnery u předsazené zadní stěny výsuvu vytvářejí volný prostor tam, kde dosud byly nevyužité výklenky. Dobře ovladatelné, vyjímatelné kontejnery jsou vhodné pro čisticí prostředky nebo prostředky do myčky nádobí, a lze je také využít k ukládání odpadu.

Foto: Hettich