Od nás potřebuje pouze návrh, aby byla opravdu funkční.

Ze staré kuchyně musí zůstat volně stojící spotřebiče – myčka, chladnička a mikrovlnná trouba. Varná deska bude plynová, trouba horkovzdušná. Paní si přála v kuchyni umístit potravinovou skříň.

Kvůli poměrně nízko umístěnému parapetu okna a topení jsem kuchyňskou linku nedělala do tvaru L, nebo U, jak paní Božena původně zamýšlela. Navrhla jsem dvě protilehlé linie, mezi kterými zbývá prostor 95 cm, což je dostatečné.

Mezi vysokou potravinovou skříň a vysokou skříň pro vestavěnou troubu a volně stojící mikrovlnku jsem umístila chladničku. Pro správné fungování je potřeba dát do soklu větrací mřížku a v horní krycí desce nechat větrací otvor pro cirkulaci vzduchu. Také prostor kolem mikrovlnné trouby by měl být dobře odvětráván.

V kuchyni je celkem dost výsuvných šuplíků, jsou velice praktické. Bohužel také cenu kuchyně navyšují. Pokud bude majitelka muset hodně šetřit, je možné nechat pouze nezbytné zásuvky na příbory a všude jinde dát dvířka.

Protože je kuchyňské okno níž než pracovní deska, na jedné části linky jsem udělala sníženou skříňku, aby zbytek linky mohl být v pohodlné výšce. Je to docela zajímavý prvek. Kuchyň ozvláštní a může se hodit, například když přijde kamarádka „na kus řeči“.

Barevně je kuchyně řešena ve světlých barvách, protože je poměrně malá, tmavá barva by ji ještě více zmenšila. Majitelka má ráda dřevo, tak jsem kuchyni navrhla ve světlém dekoru dřeva. Aby ho nebylo moc, na podlahu jsem umístila světle béžové dlaždice a pracovní deska je v odstínu béžového kamene. Aby celkový dojem nebyl příliš jednotvárný a nudný, čelní stěna dostala zajímavý malinový nátěr.

Doufáme, že se s námi paní Božena podělí o fotky z následné realizace.

Obrázky a text: Petra Kolaříková, www.design-domova.cz