Kedlubny dovedou vykouzlit ten správný akord u jídla tak obyčejného, jako je chleba s máslem, pokud jej obložíme křupavými plátky kedlubnů. Kedlubny jsou velmi univerzální – dají se vařit, dusit, smažit, grilovat, nemělo by se na ně zapomínat jako na součást zeleninových salátů, kedlubnové zelí je prostě skvělé – a dušené kedlubny? Jemnější chuť se těžko hledá.

Příprava je přitom jednoduchá, kedlubny nepotřebují skoro vůbec nic, jen trochu másla, soli, pepře a nechat změknout. Někdy je doprovází strouhaný sýr, jindy česnek, cibule nebo hrášek, ale obecně jsou recepty velmi jednoduché. Kedlubny se dají jíst jako příloha, samostatné jídlo a změníme-li konzistenci (více je vydusíme), vznikne dobrá pomazánka. Nápadné je, že ruku v ruce s jednoduchostí přípravy kedlubnů jsou také většinou recepty na jejich přípravu velmi krátké. Posuďte sami:

Starodávné purée z kedluben

Kedlubny uvaříme ve slané vodě do měkka, prolisujeme je, přidáme trochu bledé máslové jíšky, sůl a čerstvě mletý pepř.

Salát z kedlubnů

Oloupeme mladé kedlubničky a uvaříme je ve slané vodě. Potom je nakrájíme na plátky. Necháme vychladnout. A když jsou zcela studené, polijeme je dobrým octem a kvalitním olejem, osolíme a opepříme.

Kedlubnový tarator

Nastrouháme na jemno nedřevnaté kedlubny, osolíme, opepříme, přidáme bílý jogurt, jemně sekaný kopr a zakápneme vinným octem. Sladkokyselou chuť můžeme ještě zvýraznit trochou jemně nastrouhaných vlašských ořechů.

Kedlubny plněné žampiony

Kedlubny oloupeme a vykrájíme tak, aby v nich vznikla dutina. Usmažíme žampiony nebo jiné houby spolu s vykrájeným sekaným vnitřkem kedlubnů, přidáme trochu strouhanky, jedno vejce, osolíme, opepříme, promícháme a naplníme směsí kedlubny. Naskládáme je do pekáčku a necháme je na másle v troubě do měkka dusit. Nakonec můžeme posypat trochou parmazánu.

Dušené kedlubny

Na dušené kedlubny existují desítky receptů. Jednou se k nim přidává zelený hrášek, jindy se posypou sekanou petrželkou. Základem je cibulka na másle, na kterou přidáme plátky nebo kostky kedlubnů. Osolíme, opepříme a chuť vyladíme trochou cukru. Podlijeme a chvíli dusíme. Zaprášíme moukou, dokonale rozmícháme a kedlubny dusíme do měkka. Podle potřeby přiléváme vodu a nakonec podle chuti ještě přisladíme či přisolíme.

Foto: www.isifa.com