Pro paní Kuncovou jsem v jednom z minulých dílů našich návrhů vymýšlela řešení obývacího pokoje s pódiem, ve kterém byla schovaná postel. Paní nám napsala: „Váš návrh se nám velice zamlouval, ale napadla nás ještě jedna možnost, která by mohla vyřešit naši přeměnu bytu - a to z 3+1 na něco jako 4+kk - spojením obývacího pokoje s kuchyní. V bývalé kuchyni by pak mohla být ložnice…“ Rozhodla jsem se tedy, že její žádosti vyhovím a zpracuji ještě variantu obývacího pokoje s kuchyňským koutem.

Kuchyňskou linku jsem umístila na stěnu místnosti, z jejíž druhé strany je bytové jádro, které se bude rekonstruovat, a odkud se vyvedou rozvody vody a odpady. Kuchyni jsem řešila protilehlými linkami – v té u stěny je umístěna varná deska, myčka, dřez a vysoké skříně pro troubu a mikrovlnku a vestavěnou chladničku. Druhá linka je hlavně o pracovní ploše a úložných širokých zásuvkách. Kuchyně je jednoduchá, čistá a především funkční a praktická.

Z druhé strany poloostrůvku jsem umístila sedací soupravu s konferenčním stolkem a taburetkou. Jednoduchou stěnu s plochou televizí jsem umístila na stěnu proti kuchyňské lince. Výhodou je, že je na ni vidět ze všech stran - z kuchyně, ze sedací soupravy i od jídelního stolu. Ten našel své místo u stěny naproti oknu. Velká fototapeta s krásnými květy dodává prostoru naprosto jedinečný vzhled a oživí jinak strohý interiér.

Na dvou protilehlých stěnách je čokoládově hnědý nátěr, zbylé mají lehce hnědavý nádech. Hnědá barva v kombinaci s bílou působí luxusně a velice příjemně. Doplňkovou barvu jsem zvolila růžovou, protože se objevuje na fototapetě a s hnědou si dobře rozumí.

Nábytek je kombinace exotického dřevodekoru a bílé barvy. Nezbytné jsou římské roletky na okně, které místnost zútulní. Důležité je také osvětlení, které není pouze jedno centrální, což bývá častá chyba v interiéru. Kuchyňská linka má osvětlenou pracovní desku, nad ostrůvkem jsou závěsná svítidla. Ta samá jsou také nad jídelním stolem. V části určené k odpočinku a sezení je velká stojací lampa. Další možnost je umístění LED diodových pásek kolem desky, která tvoří obklad stěny za televizí.

Místnost na mě působí moderně a zároveň útulně. A co si myslíte vy?

Návrhy: Petra Kolaříková, www.design-domova.cz