Z hlediska funkčnosti i vzhledu kuchyně hraje pracovní deska velmi důležitou roli. Ovlivní její konečný design i to, jak se vám v ní bude pracovat i uklízet.

Moderní je v kuchyni sklo

Sklo používané k výrobě pracovní desky je kvůli zvýšení tvrdosti a bezpečnosti vždy kalené a zespodu podlepené bezpečnostní fólií. Jeho spodní část se opatřuje laky v mnoha barevných odstínech, povrchová úprava může být lesklá či satinovaná, může mít i speciální úpravu, která dovoluje krájet potraviny přímo na skle. Sklo se velmi dobře udržuje a kuchyni dodá nádech luxusu.

Umělý kámen v kuchyni

Pro vynikající užitné vlastnosti a bohatý výběr barev a struktur je stále oblíbenější takzvaný „umělý kámen“. Velmi zjednodušeně lze říct, že se jedná o směs rozemletých minerálů a polyesterové nebo akrylátové pryskyřice. Liší se podle druhu a poměru jednotlivých ingrediencí, od čehož se pak odvíjejí užitné vlastnosti a možnosti zpracování. Ze směsi s velkým poměrem kamene s polyesterovou pryskyřicí vzniká konglomerovaný kámen, např. Technistone. Vlastnostmi je velmi podobný přírodnímu kameni. Na bázi akrylátových pryskyřic a přírodních minerálů vzniká druhá kategorie „umělých kamenů“, např. Corian či Hi-Macs. Lze je řezat, opracovávat jako dřevo a při vysoké teplotě libovolně tvarovat, nabízí bezespárové napojování.

Desky z klasického masivu

Silná masivní deska (aspoň 3 cm) kuchyň prohřeje a přizpůsobí se každému stylu - modernímu i klasickému. Přívětivá je cena i výběr dřevin a barevných odstínů. Musí se ovšem pravidelně ošetřovat ochranným nátěrem (olejem, lakem), který zabraňuje pronikání vlhkosti a ulpívání nečistot. Náchylná je i k mechanickému poškození, které se ale dá snadno odstranit přebroušením. Zvláštní kapitolu tvoří tropické dřeviny, které jsou proti vlhkosti od přírody vybavené mastným a hustým vláknem. I tak je ale dobré je pravidelně ošetřovat, nejsou však tak náchylné jako běžný masiv. Skvělé vlastnosti a krásná kresba dřeva jsou vykoupené vyšší cenou.

Ušlechtilý kámen

Zvláštní atmosféru dokáže kuchyni dodat přírodní kámen. Neopakovatelná kresba mramoru, žuly či struktura travertinu nebo pískovce vytvoří z každé kuchyně originál. Kámen může být opracován do vysokého lesku, pololesku nebo do matu se zachováním jemné struktury. Nevýhodou je vyšší cena, náročná manipulace při instalaci v důsledku vysoké hmotnosti a křehkosti kamene, nasákavost a chladný povrch, který může při práci studit v místech, kde se o desku opíráte.

Levný, ale věrný laminát

Nejprodávanější kategorii tvoří tzv. laminátové pracovní desky. K výrobě se používá směs dřevěných třísek a pryskyřic lisovaných při vysokém tlaku a teplotě. Povrch se zafixuje laminováním. Vysoké oblibě přispívá nízká cena, velký výběr dekorů a barev, možnost rychlé a snadné úpravy (seříznutí). Pozor na místa v okolí dřezu a spoje. Je potřeba je dokonale uzavřít silikonem, jinak může deska při pronikání vlhkosti začít bobtnat. Kvůli prodloužení životnosti doporučujeme pořídit si desku s takzvanou postformingovou hranou.

Foto: www.isifa.com, archiv firem