Paní Vlaďka se s manželem rozhodli, že si splní sen a postaví si dům. A protože jsou mladí a akční, jejich dům už je ve fázi hrubé stavby. A také nechtějí nic ponechat náhodě, proto chtějí vymyslet kuchyni dříve, než se začnou dělat rozvody instalací, aby se v budoucnu nemuseli omezovat kvůli nesprávně udělaným sítím. Pro paní Vlaďku je kuchyně noční můra, protože místnost má dvě okna a velký průchod do jídelny, a jelikož mají oba manželé přání umístit do kuchyně velkou americkou chladničku a alespoň miniaturní bar, řešení je trochu komplikované.

První věc, kterou jsme si museli ujasnit, bylo rozhodnutí, zda ponechat americkou chladničku za každou cenu. Pokud by totiž v kuchyni byla, kvůli dvěma oknům a baru, na kterém majitelé také trvají, není kam umístit vysokou potravinovou skříň a skříň pro troubu. Odpověď byla jasná – americká lednice je priorita.

Začala jsem tedy lednicí, jejíž umístění bylo jasné – na jedinou volnou stěnu tak, aby byl kolem dostatek prostoru. U americké lednice musíte brát v potaz to, že je nejenom širší než klasická lednička (90 cm), ale také hlubší (cca 75 cm). Nemůžete ji také umístit přímo do rohu, pokud je zeď z boku delší, než je hloubka ledničky, protože byste nemohli pořádně otevřít dveře chladničky a přístup do ní by byl značně omezený.

Na tu samou stěnu jsem kvůli oběma oknům také musela umístit varné centrum. Trouba je pod pracovní deskou, protože na vysokou skříň zkrátka není místo. Pokud bych ji dala vedle chladničky, kolem varné desky by nebyl dostatečný prostor. Při tomto řešení je odkládací plocha vedle lednice, varná deska, dostatečný prostor mezi varnou deskou a dřezem, a také velká souvislá pracovní plocha, která končí malým barem pro jednu osobu, na kterém majitelé trvali. Osobně bych se baru raději vzdala, ale chápu, že když je to něčí sen, je třeba si ho splnit.

Protože chybí vysoká skříň na potraviny, v kuchyni jsem použila dvě devadesáticentimetrové skříňky s plnovýsuvnými zásuvkami, které pojmou velké množství potravin a jsou snadno přístupné.

Co se týká barev, paní Vlaďka má přesnou představu. Celý dům bude zařízený v šedé a bílé barvě, s kovovými doplňky. Ani kuchyně nebude výjimkou. Spotřebiče jsou samozřejmě v nerezu, dvířka lesklá antracitová a pracovní deska v imitaci nerezu.

Petra Kolaříková, www.design-domova.cz