Nejen později z plodů, ale i právě teď z jeho květů si můžeme připravit nejednu lahůdku. A nutno poznamenat, že většinou lahůdku tekutou, vždyť snad s výjimkou smažených kosmatic je květ černého bezu doménou šťáv, sirupů, čajů, likérů, octů a limonád. Nenechme tedy laty černého bezu odkvést bez užitku. Černému bezu přišli už před pár lety na chuť i mnozí výrobci limonád a ochucených minerálek a nápoje s příchutí bezinek neztrácejí na oblibě. Využijme ale čerstvé bezinky a vydejme se na ně někam k lesu, na louku, do čistého prostředí; ne na okraj smetiště nebo k rušné silnici.

Kosmatice – notoricky známé, ale stále dobré

Smažené květy bezu si dáme jako slaný nebo sladký chod. Základem jsou smažená květenství, která opatrně omyjeme a necháme na sítu oschnout. Obalujeme v hustém těstíčku z hladké mouky, vajec a špetičky soli. Smažíme ve vyšší vrstvě dobrého oleje. Vyjmeme na talíř s ubrouskem, kam se olej vsákne. Pak ponoříme do moučkového cukru anebo na slano podáváme třeba s tatarkou nebo kečupem, jako takový bezový langoš.

Černobezová limonáda

Natrháme 6 velkých květů bezu a propláchneme ve vodě. Dáme do hrnce; přidáme 25 dkg krupicového cukru a 2 citrony (jeden vymačkáme a druhý oloupeme a nakrájíme na plátky). Přilijeme 3 litry studené vody, zamícháme a necháme 5 dní v chladu a temnu odstát; hrnec zakryjeme celofánem. Pak limonádu přecedíme a slijeme do lahví.

Bezový sirup

Připravíme si: 20 květů černého bezu, 2 kg cukru, 2 l vody, 2 nakrájené citrony. Vodu s cukrem přivedeme k varu a necháme vychladnout. Do vlažné vody přidáme květy bezu, na kolečka nakrájený citron a necháme 24 hodin odstát. Potom slijeme do lahví a uložíme do temné spíže nebo sklepa. Používáme jako sirup k výrobě limonád, k polévání zmrzliny nebo pudingů a podobně.

Šumivé “víno” z černého bezu

Na 5 litrů nápoje potřebujeme: 750 g cukru krystalu, 4,7 litru horké vody, 6 velkých květenství bezu, 2 lžíce bílého vinného octa, 1 citron.

Ve velkém hrnci rozpustíme cukr v horké vodě a přidáme květenství bezu, ocet, citronovou šťávu i strouhanou kůru (z chemicky neošetřeného citronu - pokud takový nemáme, použijeme sušenou kůru koupenou v sáčku). Dobře zamícháme, přiklopíme a necháme 5 dní stát v chladu. Potom stočíme do lahví, které opatříme šroubovacím uzávěrem. V lahvích necháme ještě 8 dní stát. Pijeme chlazené ve sklenkách se zavěšenými dílky citronu.

Bezinkový ocet do salátu i na horečku

Do lahve se širokým hrdlem naházíme květy bezinek a zalijeme 8% octem tak, aby byly květy pod hladinou. V chladu necháme 2 až 3 týdny, potom přecedíme do lahviček a dobře uzavřeme zátkou. Octem ochucujeme saláty a u dětí v případě horečky můžeme použít k potírání spánků a rukou.

Foto: www.isifa.com