Až do 20. června můžeme v brněnském Letohrádku Mitrovských navštívit výstavu „Z historie nejen brněnských cukráren“. Pořadatelé ji popisují takto: “atraktivní, voňavá a sladká výstava o historii cukráren nejen v Brně, potažmo o vývoji cukrářského řemesla ve střední Evropě...“.

Výstava poutá nejen široké laické publikum, ale umožňuje také profesionálům - dnešním cukrářům, aby nahlédli do dílny svých dávných předchůdců. Spatřit tady mohou nejrůznější nástroje, nádobí a náčiní; převážná část exponátů pochází z 20. - 40. let 20. století. Je tak dobře možné porovnávat tehdejší a dnešní materiály, tvary, a přímo na dortech vidět dobový vkus ve zdobení.

Vystaveny jsou perníkové i dortové formy, tvořítka všeho druhu, kremrole a trubičky, tácy, patrové mísy, formičky na čokoládu i indiánky, historické bábovky nebo i francouzský mlýnek na zdobení pečiva. Jedna místnost výstavy je věnována výrobně; v kopii starodávného obchůdku čekají dobové sáčky, historické plechovky, cukrářské tácky a krabice i reklamy. Druhá místnost je zařízena jako interiér historické cukrárny – tady jsou k vidění i takové zajímavosti jako čokoládové mrakodrapy nebo papírové zákusky.

Návštěvníci se seznámí s nejvyhledávanějšími brněnskými cukrárnami a výrobnami cukrovinek první poloviny 20. století. Poučí se také o historii výroby čokolády, nugátu, marcipánu, perníku, zmrzliny nebo lízátek, stejně jako o vývoji celého cukrářského řemesla v Čechách a na Moravě; přečíst si mohou i pozapomenuté recepty. Ve vybraných víkendových termínech tady probíhají ochutnávky cukrářských výrobků (více informací na www.letohradekbrno.cz).

Nemusíme dodávat, že tahle výstava je samozřejmě přímo rájem pro děti: ty tady například obdivují perníkové a bonbónové městečko a pracují ve voňavé výtvarné dílně. Výstava je otevřena od středy do neděle.