V prvním díle Jak ušetřit za elektřinu. Velký rádce (I.) jsme vám radili, jak uspořit peníze i energii v jedné z velmi důležitých místností každé domácnosti – v koupelně. Dnes se zaměříme na další úspory elektřiny, tentokrát v kuchyni.

Rady, jak ušetřit při vaření a pečení

Vaření a pečení jsou činnosti, které v kuchyni vykonáváme velmi často. A právě při nich lze výrazně ušetřit, pokud budeme dodržovat několik důležitých pravidel, která ovšem nejsou nijak složitá. V první řadě je zbytečné platit za to, co nevyužijeme. Při vaření to platí především o úniku energie, když zvolíme hrnec menší velikosti, než jakou má samotná plotýnka. Správně zvolené nádobí tak ušetří až třetinu energie. Kromě velikosti záleží také na tvaru hrnců a pánví. Nádobí s rovným dnem dokáže uspořit i 30 procent energie.

Šetřit lze při vaření například i tím, že nebudeme plotýnky předehřívat dříve, než na ně položíme nádobí. Zbytkové teplo můžeme zase pro změnu využít k dovaření pokrmů.

Při pečení v troubě platí zásada, že pokud to není nutné, je lepší troubu neotevírat. Tím zamezíme velkým ztrátám tepla. Pokud je to možné, měli bychom při pečení užívat funkci grilu, při níž trouba spotřebovává méně energie a není nutné ji předehřívat.

Energii i čas můžeme v kuchyni ušetřit také tím, že budeme užívat speciální ohřívače, jako jsou rychlovarné konvice, kávovary nebo topinkovače.

Správné užívání a výběr chladničky a mrazničky

Také správným užíváním a údržbou chladničky a mrazničky můžeme ušetřit nemalé peníze. Lednici bychom neměli otvírat zbytečně ani ji nechávat příliš dlouho otevřenou. Teplý vzduch, který se při otevření dostane dovnitř, musí lednice opět ochladit. Navíc se takto zvyšuje uvnitř chladničky vlhkost vzduchu, kvůli níž se uvnitř tvoří led, který opět navyšuje spotřebu elektřiny na chlazení. Z toho důvodu je lepší, pokud jsou mrazničky i ledničky plné. Větší množství chlazených potravin totiž lépe udržuje nízkou teplotu a při otevření chladicího prostoru unikne méně chladného vzduchu. Do mrazicího prostoru nepatří nezakryté tekuté potraviny, které se odpařují, a tvoří tak nežádoucí námrazu.

Máme-li doma starší ledničku či mrazák, měli bychom každý rok změřit jejich spotřebu elektřiny. Budeme tak mít přehled o tom, zda je jejich provoz stále ještě ekonomický. Jednou za rok je také nutné dobře, ale šetrně očistit chladič lednice od prachu, který zamezuje chlazení, a zvyšuje tak spotřebu energie.

V případě, že si budeme pořizovat novou lednici, je dobré vzít v potaz její spotřebu uvedenou na energetickém štítku. Například chladnička třídy A++ ušetří během deseti let svého provozu až 8 tisíc korun oproti třídě B. Při nákupu nové lednice je dobré zvážit i její kapacitu. Jedna velká chladnička přitom spotřebuje o 20 procent méně energie než dvě menší lednice stejné kapacity.

Zajímají vás další tipy, jak v domácnosti ušetřit energii? Další rady jsme pro vás zpracovali v samostatném článku Jak ušetřit za elektřinu. Velký rádce (I.)

Šetrné umývání nádobí

Šetřit můžeme i při mytí nádobí. Myčku bychom měli zapínat, jen když je zcela plná. Mytí v myčce je šetrnější i úspornější než mytí nádobí pod tekoucí vodou. Efektivnější jsou větší myčky, které pojmou 12 až 14 sad nádobí. Nastavení myčky i množství mycího prostředku je důležité volit podle stupně tvrdosti vody.

Pokud chceme ušetřit energii, čas i peníze, pak bychom měli vybírat spotřebiče s nízkou spotřebou energie (nejlépe z energetické třídy A a vyšší). Důležitá je také nízká spotřeba v klidovém režimu STAND BY.

Zdroj: PRE