Ten jediný způsob přípravy - grilování - je už možná monotónní. Není ale potřeba se na něj omezovat, fantazii se ani tady meze nekladou.

V zahradě lze stolovat denně a konzumovat cokoliv. A nejen to, celkem bez problémů se tady dá vařit, dusit, péct a samozřejmě připravovat širokou škálu studených pokrmů, hlavně letních zeleninových, kombinovaných a ovocných salátů. Chce to jen zahradní kuchyni trochu lépe vybudovat. Zatímco na grilování stačí gril plus ten nějaký odkladní stoleček nebo skříňka, na vaření a pečení potřebujeme víc.

Umístění venkovní kuchyně

Kuchyně se dá umístit kdekoliv na klidnějším, bezpečném, závětrném místě, mimo trasy, kde běhají a hrají si děti. Ideálně pod stříškou přístěnku, pergoly nebo altánu - v horku budeme vařit ve stínu a střecha nás ochrání i před deštěm.

NEDÁVNO JSME PSALI O SPECIÁLNÍ POJÍZDNÉ KUCHYNI DO PŘÍRODY

Jsme-li příznivci zahradní gastronomie, vybavme zahradní kuchyni a jídelnu, aby se tady vařilo i debužírovalo pohodlně a příjemně. Nepřekonatelné jsou takové špagety připravené a zkonzumované venku na vzduchu. V něčem je ale musíme uvařit. Zahradní kuchyně může být zařízena zpočátku úplně jednoduše. Nejprve stačí přestěhovat ven k přívodu elektřiny troubu, vařič, elektrický gril a nádobí. Pokud se nám to zalíbí a bude to fungovat, můžeme venkovní kuchyni dozařídit postupně. Přibýt mohou mobilní skříňky, pracovní stoly, třeba i venkovní kredenc a udírna.

Ale co voda?

To bývá v zahradní kuchyni největší oříšek. Nejjednodušší řešení: na teplou vodu rezignujeme, přitáhneme ke kuchyni zahradní hadici a připravíme plastové kontejnery a kanystry na zásobní vodu. Pod stůl připravíme velké umyvadlo na špinavé nádobí, které pak odneseme do myčky. Nebo využijeme jednorázové plastové či papírové talíře. Nejnáročnější řešení: Koupit se dá i kompletní zahradní kuchyňská linka s troubou a dřezem; linka má nádrž na vodu a dole odpad, který se napojí na kanalizaci nebo odpadní nádrž.

Do zahrady s remoskou

V zahradě ideálně poslouží léty prověřená česká remoska. Stačí velký bytelný stůl a přívod elektřiny. Protože je remoska tak univerzální (vaří, dusí, peče, smaží), vykouzlíme z ní nejen letní lečo, ale i ovocný koláč z vlastního ovoce, které natrháme třeba hned vedle na záhonu.