Pan Martin se na mne obrátil se žádostí o zpracování návrhu kuchyňské linky. S přítelkyní mají naprosto jasno v tom, jak kuchyni vyřešit barevně, tohoto zadání se musím držet. Oba se totiž zamilovali do černo-bílé kombinace, což je klasika, která snad nikdy neomrzí. Původní požadavek byl na bílé korpusy a černá dvířka všech skříněk. Tato varianta se mi však zdála hodně tmavá, a ačkoliv je v místnosti velké okno, navrhla jsem variantu světlejší, se kterou majitelé nakonec souhlasili.

Podlaha místnosti je v neutrální šedé mramorované dlažbě. V kontrastu k ní jsem na dvířka spodních skříněk zvolila černou barvu. Korpusy skříněk jsou v bílé barvě. Pracovní desku si majitelé přáli černou. Zvolila jsem lamino v imitaci černého kamene. Horní skříňky mají dvířka v bílém lesku, u vysokých skříní jsem vybrala tu samou možnost, myslím si, že černé je v kuchyni vzhledem ke spodním skříňkám a pracovní desce dost. Také korpusy vysokých skříní jsou v černé barvě.

Chladničku mají majitelé volně stojící, kterou chtějí zachovat. Původně ji chtěli zabudovat do korpusu kuchyňské skříně. Toto řešení však u volně stojících chladniček rozhodně nedoporučuji. Pokud uvažujete o umístění volně stojící lednice do sestavy vysokých skříní, zasuňte ji mezi dvě skříně, nechte kolem ní trochu prostoru a v horní krycí desce nechte vyříznout dostatečně velký větrací otvor. V soklu je vhodné umístit větrací mřížku kvůli cirkulaci vzduchu.

V kuchyni jsou již hotové rozvody vody a elektřiny, pan Martin je striktně požaduje dodržet a trvá na rohovém dřezu. Při návrhu ostatních skříněk mi však ponechal volnou ruku. Vedle vysokých skříní jsem tedy dala ještě jednu skříňku, aby vznikla odkládací plocha u trouby a mikrovlnné trouby. Následuje rohová skříňka se dřezem, vedle které je myčka.

CHCETE VIDĚT DALŠÍ 3D NÁVRHY? TADY JSOU:

Velice praktické jsou plnovýsuvné zásuvky jsou vedle druhé rohové skříňky, kterou jsem taktéž udělala se skosením 45°, aby byla kuchyně symetrická. Uprostřed pravé stěny kuchyňské linky se nachází varné centrum – sklokeramická varná deska s výsuvným odsavačem par, vestavěným do horní skříňky. Výhodou této kuchyně je velké množství úložného prostoru a velkorysá pracovní plocha.

Přikládám také obrázky s okótovanými rozměry kuchyně, protože mi často píšete dotazy, jaké rozměry má kuchyně z návrhu.

Obrázky a text: Petra Kolaříková, www.design-domova.cz