Nejzákladnějším účelem kuchyňského prostoru však zůstává příprava pokrmů. Pohodlné, přehledné a bezpečné uspořádání kuchyně je proto podstatnou součástí moderního bydlení.

Při zařizování kuchyňského prostoru nábytkem a spotřebiči je důležité dodržet několik základních pravidel logického uspořádání kuchyně.

Tyto ergonomické zásady rozdělují interiér kuchyně do několika zón, které na sebe promyšleně navazují, a tím nám umožňují plynulé fungování při vaření i dalších běžných kuchyňských úkonech. Pojďme si jednotlivé zóny přiblížit.

Zóna potravin: Nejprve uskladnit potraviny

Funkční kuchyňský prostor by správně měl začínat částí vyhrazenou pro ukládání potravin. Tato první zóna zahrnuje lednici, mrazák a potravinovou skříň. Ergonomické zásady doporučují na centrum potravin navázat úložnými prostory v horních i dolních skříňkách a především mycím centrem.

O kuchyních se dočtete také:

Zóna mytí: Moderní umývání ve dřezu i v myčce

Zóna mytí se v kuchyni skládá z dostatečně hlubokého dřezu, odkapávače a objemově odpovídající myčky nádobí. Pod dřez bychom měli podle pravidel ergonomie situovat centrum odpadu se sortéry pro tříděný odpad.

Dobrým pomocníkem je na tomto místě také drtička organického odpadu, která nám může ušetřit místo, práci a umožňuje nám chovat se šetrně k životnímu prostředí. Pokud máme v kuchyni k dispozici více místa, můžeme mycí centrum umístit zvlášť jako součást kuchyňského ostrůvku. Na mycí centrum by správně měla navázat odkládací plocha, kde můžeme pohodlně chystat potraviny na samotné vaření.

Zóna vaření: Vaření i pečení pohodlně a bezpečně

Zvlášť v případě centra vaření a pečení je třeba dbát na dodržení ergonomie, jejímž cílem je v kuchyni mimo jiné i zajištění bezpečnosti. Především to platí v okolí varné desky a pečicí trouby, které jsou rizikovější vzhledem k častějším výskytům úrazů typu popálenin a opařenin.

Kolem varné desky by z bezpečnostních i praktických důvodů mělo zůstat zachováno minimálně 30 centimetrů volného prostoru, kam lze v případě potřeby odložit přetékající hrnec nebo horkou pánev. Nejvhodnější tedy je, pokud na zónu vaření ještě plynule naváže část pracovní desky.

Na závěr nesmíme zapomenout na účinný odsavač par. Bez něj by centrum vaření nebylo kompletní.

Ergonomické zásady platí pro každou kuchyň

Popsané uspořádání a rozčlenění kuchyňského prostoru je určeno pro praváky a začíná na levé straně. Všechny zóny by na sebe v tomto pořadí měly samozřejmě navazovat i v kuchyni pro leváky, ovšem v obráceném sledu – tedy začínáme opět centrem potravin, které však umístíme nejvíce vpravo a pokračujeme směrem doleva.

Pokud při zařizování kuchyňského prostoru dodržíme těchto několik ergonomických doporučení, ušetříme si tím mnoho času, zefektivníme přípravu jídla a navíc zvýšíme svou bezpečnost v této vytížené části našeho domova.