Protože stará kuchyně nevyhovuje ani dispozičně, budou se kompletně předělávat rozvody vody a elektrika. V nové kuchyni tedy nejsme ničím omezeni, kromě prostoru, který ale není zas tak malý. Jídelní kout navazuje na kuchyni samostatnou místností, v prostoru kuchyně tedy nemusíme počítat s prostorem pro jídelní stůl. Protože dům nemá samostatnou spížní komoru, je třeba najít místo na velkou skříň pro ukládání potravin. Ze současných spotřebičů zůstane pouze volně stojící chladnička Liebherr – je téměř nová, a majitelka je s ní velice spokojená.

Stará kuchyně je velice tmavá – celá kuchyňská linka je z tmavého dřeva, obklady za linkou jsou tmavě hnědé, jen podlaha byla v rámci rekonstrukce domu vyměněna za světlé dřevo, jako v ostatních místnostech. Přáním paní Ivany tedy je, aby nová kuchyně byla světlá, v přírodních barvách, útulná s malým nádechem francouzského venkova, ale tak, aby to korespondovalo s moderním zařízením zbytku domu.

Chcete vidět další náývrhy kuchyní? Tady jsou:

Ukládání potravin usnadní výsuvy

Celou sestavu začíná u okna chladnička, vedle které je úzká výsuvná skříň na potraviny. U takto úzkých skříní je praktické vybavit je výsuvem, který umožní vytažení všech potravin ven ze skříně, kde k nim máme pohodlný přístup z obou stran a nemusíme šátrat hluboko ve skříni a vyndavat všechno, než se dostaneme k požadované potravině. Vedlejší vysoká skříň je pro mikrovlnnou troubu a vestavěnou horkovzdušnou troubu, pod kterou je zásuvka na plechy. Zbytek místa ve skříni mohou ještě zabrat potraviny, které se nevešly do úzkého výsuvu.

Spodní skříňky začínají myčkou nádobí, ke které je pohodlný přístup zprava i zleva, poté následuje dřezová skříňka, ve které je umístěný odpadkový koš. Sestava pokračuje rohovou skříňkou s výsuvným karuselem pro komfortní přístup, širokými šuplíky pro ukládání hrnců a pánví, které jsou tak snadno dostupné a ihned po ruce, a končí menšími zásuvkami pro drobné kuchyňské náčiní. Horní skříňky jsou vysoké 72 cm, nad dřezem je prosklená pro odlehčení celé hmoty.

Na prázdnou stěnu proti vysokým skříním jsem ještě umístila prosklenou polovysokou skříň na sváteční porcelán a pěkné kousky nádobí.

A jak by se taková kuchyně líbila vám? Napište mi do komentářů. Pokud chcete sami navrhnout 3D interiér podle vašeho zadání, pošlete fotografie svého prostoru do uživatelských fotogalerií.

Obrázky a text: Petra Kolaříková, www.design-domova.cz