Kuchyně je v tomto typovém domě součástí velkého obytného prostoru. Kuchyňská linka je uspořádána do tvaru písmene U, které je obráceno k ostatnímu prostoru místnosti bokem. Ten, kdo vaří, má kontakt s ostatními v místnosti, případný nepořádek v kuchyni ale neruší. V původním typovém projektu domu byla kuchyně také do tvaru písmene „U“, avšak otevřená směrem do místnosti, což majitelům nevyhovovalo.

„Chtěli jsme, aby byla kuchyně alespoň částečně oddělená od obýváku. Varná deska byla navíc umístěná na protilehlé straně, ten, kdo vaří, by byl obrácený zády k ostatním, a to nám přišlo nevhodné. Lépe se pracuje a komunikuje, když jsou lidé k sobě obráceni tváří v tvář.“ Kuchyně je tedy dispozičně stejná, jen otočená o 90 stupňů, jiné je i rozmístění spotřebičů. „Protože typové vybavení domu nabízelo pouze nejlevnější vybavení,“ vysvětluje majitel, „zvolili jsme dražší variantu. Investice se jistě vyplatí, v kvalitnějším provedení nám kuchyně bude sloužit léta.“

Komfortní a praktická kuchyně

Zleva začíná linie spodních skříněk linky úzkou zásuvkovou skříňkou, pak následuje varná deska, pod ní jsou zásuvky s drobným náčiním a pomůckami k vaření a s nádobím. Tato strana spodních skříněk odděluje opticky kuchyni od obývacího pokoje a je téměř po celé délce zvýšena o malý pult. V rohové skříňce jsou věci, které jsou v kuchyni potřeba jen čas od času. Původně byla tato skříňka otevřená, majitelé ji nechali uzavřít. Má však dvířka i na straně k obýváku, a slouží tedy částečně jako bar. Na rohovou skříňku navazuje úzký výsuv s dochucovacími ingrediencemi - oleje, ocet a podobně. Ve skříňce v nejužší části pomyslného písmene „U“ je zabudována myčka a vedle ní skříňka s dřezem, v níž jsou uloženy čisticí prostředky a odpadkový koš. Je protažena až k protější zdi, supluje tedy částečně rohovou skříňku. Následuje další skříňka s výsuvy, kde je uloženo rozměrné nádobí.

Linie horních skříněk začíná na středové straně kuchyňské linky. První dvě skříňky, široké, ale nižší, aby nepůsobily robustně, jsou opatřené výklopnými polohovacími dvířky, která jsou z poloviny vyplněná matným sklem. Následuje rohová skříňka s dvojitými dvířky, spojenými uprostřed pantem, otevírají se tedy najednou, aby byl do skříňky lepší přístup. Na ni navazuje další skříňka s výklopnými plnými dvířky. Sestavu ve spodní i horní linii uzavírá napravo velký blok se zabudovanou horkovzdušnou a mikrovlnnou troubou, spíží a lednicí s mrazákem. Jako spíž majitelé zvolili z praktických důvodů pevnou skříňku s jednotlivě výsuvnými policemi, aby byly uložené potraviny dobře přístupné.