„Práce na této kuchyni nebyla náročná,“ říká autorka návrhu kuchyně Jana Vančurová, DiS., „udělala jsem návrh, s nímž majitel souhlasil, jen si přál, aby vypadala trochu rustikálně. Ovšem z finančních a i praktických důvodů neměla být z masivu.“ Kuchyně má tvar písmene „U“, je tak vytvořena dělicí linie mezi prostorem kuchyně a obývacího pokoje.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ ČLÁNKY O KUCHYNÍCH NAJDETE ZDE:

Horní skříňky jsou ve dvou výškách a některé mají pro optické odlehčení prosklená dvířka. „Lednici chtěl majitel volně stojící,“ pokračuje designérka, „protože má větší objem. A také nerezovou, a tím byla určena i barva dalších spotřebičů. Linka samotná je v odstínu calvados.“ Varnou desku chtěl majitel plynovou, troubu pak mírně zvýšenou. Pod troubou jsou výsuvy na plechy. A aby zde linka nepůsobila příliš robustně, je skříňka napravo prosklená.

Hlavní část kuchyně začíná lednicí, následuje trouba a výsuv s drátěným programem, pod varnou deskou jsou výsuvné kontejnery, všechno nádobí i náčiní je tak při ruce. Vedle vpravo je úzká skříňka se zásuvkou s vestavěným kulatým odpadkovým košem, který se vyklápí s otevřením dvířek. Dále je vsazena rohová skříňka a výsuvy, v blízkosti dřezu je vestavěna myčka. Sestavu u stěny ukončuje výsuv na utěrky. Druhou stranu písmene „U“ tvoří uzavřené skříňky se zásuvkou pod pracovní deskou a s odlehčeným barovým pultem. Aby byl využitý i tento roh, je skříňka otevíratelná z vnější strany a má prosklená dvířka. Pracovní deska je laminátová s dekorem škrábaného betonu.

Dlažba v teplých tónech

Za pozornost stojí i dlažba, s níž si majitel dlouho nevěděl rady. „Po dlouhém hledání si vybral tenhle vzor z Raka,“ vysvětluje Jana Vančurová, „k němu je ještě mozaika, o níž jsme uvažovali na pruh za odsavačem, ale její cena byla až překvapivě vysoká, zvolili jsme proto tenhle obklad.“ Dlažba koresponduje s barvou linky a současně opticky odděluje kuchyňský kout od zbylého prostoru. Po předělu pokračuje dubová podlaha obýváku. V blízkosti kuchyně je u francouzského okna umístěn jídelní stůl. Okno vede na terasu, v létě lze stolovat i venku.