První sympatie asi získají přístroje designově krásné a levné, to ale nestačí. Velmi důležitá je kvalita – především silný motor a odolné materiály, z nichž je odšťavňovač vyroben, dále výtěžnost, tedy množství získané šťávy, a nízká hlučnost – té by však nemělo být dosaženo nižším počtem otáček. V neposlední řadě si musíme všímat i obsluhy a způsobu údržby – obojí by mělo být co nejjednodušší, jestliže půjde o složitý proces, nebudeme přístroj používat.

Typy odšťavňovačů

Odstředivkové odšťavňovače – surovinu nastrouhají a pak odšťavní přes sítko pomocí odstředivé síly. Jde o nejčastěji nabízené odšťavňovače s poměrně vysokou výtěžností, lze v nich zpracovat většinu ovoce i zeleninu s výjimkou zelených listů a obilnin.





MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Tlakové a rozmělňovací odšťavňovače

Pracují s nižšími otáčkami než odstředivkové, ovoce či zeleninu nejprve rozmělní a šťávu poté protlačí přes sítko. Podle způsobu zpracování suroviny se dělí na homogenizéry (vyrábí i ovocná pyré, pomazánky či domácí zmrzlinu) a šnekové přístroje – ty mohou být s jednou nebo dvěma hřídelemi (vyrábí šťávu pomocí šneku nebo dvou ozubených válečků, šťáva obsahuje více minerálů i vitaminů, nemusí však být tak čirá, lze je využít i pro výrobu těstovin).

Ovocné a vinařské lisy

Zpracovávají velké množství ovoce – v domácnosti se uplatní spíše jednorázově při dozrávání ovoce. Výhodou je velmi čistá šťáva, nevýhodou vyšší pracnost. Jeho součástí by měl být drtič.

Citrusovač

Speciální přístroje na extrakci citrusové šťávy mohou být manuální nebo elektrické, princip je však vždy stejný – na poloviny rozkrojené plody se vkládají na kužel a tlakem společně s rotací je z nich vymačkávána šťáva. Ruční bývají plastové, keramické či skleněné, případně si lze vybrat i některý z designových obvykle nerezových kousků. Elektrické mají rotační kužel a mohou být s ručním nebo pákovým přítlakem.

Foto: Absolut-elektro.cz, www.atranet.cz, www.petruzalek.cz