Pokud dáváte přednost dutému vejci, pak máte rádi překvapení a dobrodružství a vyhledáváte situace, které vyžadují překonávání překážek – pravděpodobní milovníci dutých vajíček jsou například horolezci. Tito lidé bývají netrpěliví, alespoň co se týče každodenních činností, a možná pociťují nespokojenost se svým současným životem.

Kdo má rád vejce plné čokolády?

Máte-li raději plná vajíčka, pak jste člověk, který se spíše vyhýbá riziku – svoje radosti si vychutnáváte pomaleji. Nejspíš jste spokojeni se svým současným životem a máte rádi, když se všechno děje podle plánu. Jste věrni své rodině a vytyčíte-li si nějaký cíl, nevadí vám, když se vám ho podaří dosáhnout jen částečně. To vypadá jako trochu suché konstatování, ale přečtěte si ještě různá zdůvodnění, která ze studie vyplývají.

Kdo je mlsající většina

Studie ukázala, že většina lidí dává přednost dutým vajíčkům před plnými. Důvody jsou následující:

  • Plná vajíčka jsou příliš hutná a člověk má pocit, že čokolády je příliš.
  • Dutá vajíčka rychleji měknou a snáze se do nich kouše. Čokoláda se v ústech rychleji rozplyne, a proto se nemusí žvýkat. Lidé též uváděli, že plná vajíčka jsou poněkud tvrdá na zuby.
  • Lidem se více líbil pukavý zvuk, který vydá duté vajíčko, když se do něj kousne, než tlumené ohryzávání plné čokolády.
  • Prázdné vajíčko se v ústech rozpadne a přináší rychlejší smyslový požitek – skutečný „výbuch“ chuti – a tím i okamžité uspokojení chuťových buněk. U plných vajíček se chuť dostaví později a uspokojení je pomalejší.
  • Dutá vejce byla vnímána jako sladší a jejich chuť lidé označovali za bohatší a silnější.
  • Dutá čokoláda působila v ústech měkce a sametově.

Možná máte ještě další poznatky z labužnického pojídání velikonočních čokoládiček. Můžete se také v průběhu Velikonoc věnovat pozorování svých blízkých, abyste zjistili, zda výzkumy nadace v Americe platí i u nás.