Kosmatice

Slané i sladké bezové „lívance“ připravíme z několika květenství bezu černého (s menšími květenstvími se nám bude lépe manipulovat). Dále potřebujeme vejce, hladkou mouku, sůl a olej na smažení.

Bezová květenství omyjeme a necháme oschnout. Zkrátíme silné stonky. Z vajec a mouky ušleháme jemné husté těstíčko. Květy namočené v těstíčku vkládáme do rozpáleného oleje a osmažíme z obou stran. Když se smaží květem dolů, můžeme nůžkami ještě přímo na pánvi přistřihnout trčící stonky. Podáváme potom s něčím pikantním – s tatarskou omáčkou, nějakým dobrým dipem, s křenem, česnekem smíchaným s tatarskou omáčkou...

ČTĚTE TAKÉ:

Výborné jsou kosmatice nasladko – ty zaujmou hlavně děti, i když budou říkat, že ty „šťopky“ nebudou jíst. Proto je pro ně nejlepší vzít opatrně vrcholně rozkvetlý květ, který už skoro opadává, kvítky sklepat do těstíčka (dáme jich tam hodně, až je husté) a udělat placičky. Vzniklé smažené bezinkové lívanečky obalíme v moučkovém cukru, nebo na ně kápneme jahody s tvarohem či se šlehačkou.

Bezový sirup

Vůni a chuť černého bezu si můžeme celý rok připomínat nad sklenkou limonády připravené z bezového sirupu.

Na jeho výrobu si připravíme asi 15 – 20 květů (podle velikosti), 2 kg cukru, 2 litry vody, 1 citrón a 7 dkg kyseliny citrónové, petol nebo obdobný přípravek.

Citrón nakrájíme na kolečka, květy propláchneme a obojí vložíme do mísy nebo hrnce. Zalijeme vodou, přidáme kyselinu citrónovou, zamícháme a necháme zakryté 24 hodin stát v chladu. Potom přisypeme cukr a dále (klidně i několik hodin), za občasného míchání, vaříme, až se všechen cukr dokonale rozpustí. Přidáme petol proti plesnivění, promícháme a nalijeme do lahví. Uzavřeme nejlépe korkovými špunty, které ještě můžeme přelít voskem. Skladujeme v chladnu a temnu.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com