Kypr je líbezné teplé místo, obdařené nesčetnými přednostmi. Ke „koupací turistice“ jsou uzpůsobeny především jižní břehy. Pláže tu jsou skutečně nádherné, většinou z hrubšího písku nebo oblázků, takže voda zůstává průzračně modrá, nezkalená. Však se také tvrdí, že se na tomto ostrově narodila na pláži Romiou bohyně Afrodita, nejkrásnější žena světa.

Vláčný středomořský rytmus

Na Kypru se bude líbit všem, kteří jsou zastánci pomalého životního tempa. Nejdůležitějším všeobecně respektovaným předělem dne je totiž siesta. Všechno ostatní, jako je vstávání nebo pokračování ve víru nočního života, tu má rozvrh daleko volnější. Pokud si chcete užít koupání a nespálit se nebo se nechcete udusit v autě při objíždění památek, prostě se siestě podřiďte.

ČTĚTE TAKÉ:

Zajímavé památky všeho druhu

Kypr je místem bohatým na nejrůznější pamětihodnosti. Své stopy tu zanechala antika i křižácká tažení. Na rozdíl od dalších středomořských ostrovů je zde velké množství byzantských staveb – klášterů i kostelů. Zvenku vypadají většinou drsně a stroze, vnitřní výzdoba je ale překrásná a bohatá. Jsou to stavební a výtvarné skvosty, jakých je u nás ve střední Evropě velmi málo.

Stolujte hezky zvolna

Meze, které je zmiňováno v každém průvodci, může mít více než třicet různých chodů. A pokud se mu oddávají místní obyvatelé, tak není nic neobvyklého, že se opravdu hodně protáhne. Jestliže se takové hostiny zúčastníte, uvědomte si hned při prvním chodu, co všechno ještě bude následovat. Většinou bývá jídlo rozpočítáno do maličkých porcí, které odpovídají počtu stolovníků.

Kompozice meze má pravidla

Sestavení takového meze není nijak náhodné. Prvními chody bývají místní „dipy“ – tzatziki, humus… Majonézu tady ale nečekejte. Pak přijde čerstvě pečený chléb, olivy a salát. To bychom měli studené předkrmy. Následuje smažená zelenina podle sezonní nabídky, zapékaný kozí sýr, klobásky a párečky. Následně se mohou podávat plody moře - krevety, chobotnice, ale i sardele. Pak by mělo přijít něco z vajec a jako oddech těstovinový chod.

Dalším tématem jsou dušená jídla z kuřete nebo z vepřového masa, většinou v červených omáčkách. Vydržte až do finiše, protože nakonec se většinou podává to nejlepší. Meze končí grilovanými jehlami souvlaki nebo nepřekonatelnou dobrotou z jehněčího masa, jakou je kleftiko. A kdo se dopracoval až sem, což je pro Čecha zvyklého na jedno hlavní jídlo opravdu těžké, může si dát zákusek. Bývá jím jen ovoce, v zimě i kandované. Přehoupla se půlnoc a cítíte se naprosto vyčerpáni. Nezbývá než se trochu projít po pláži nebo večeři vyskotačit na diskotéce.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com