Dopis čtenářky

Paní Klára mi napsala:

„Dobrý večer, potřebuji poradit s návrhem kuchyně, v příloze zasílám plánek s rozměry. Dále posílám můj návrh kuchyně.

Vlevo mám navrženou troubu s mikrovlnkou nad sebou a lednici. Ta by měla být samostatně stojící. Aby to nevypadalo zle, tak bych ji ráda uzavřela do takové kapsy. A aby z pohledu z obýváku nebyly vidět ty dráty vzadu. Nad ni poličku na "kolíčkách" (ne napevno), kdybychom si jednou koupili vyšší lednici. Vestavěná se mi sice moc líbí, ale už teď ani v normální často nemám dost místa a vestavěné jsou ještě menší. Pak v rohu je zděná spíž, která bude odvětrávaná, do ní do pravého úhlu dám police odshora až dolů. Dveře doufám budou ve stejném designu jako kuchyně. Takže nejspíš bílá lakovaná dvířka a stejné madlo. Vpravo od spíže jsem nechala kus volné plochy, abych tam mohla odložit to, co vyndám ze spíže. Nad tím bych ráda skříňku, v horším případě asi dvě poličky, aby to nebylo prázdné. Raději tam dám zásuvku, kdybych tam chtěla nějaký spotřebič.

ČTĚTE TAKÉ:

O světýlku nad touto malou plochou uvažuji, ale nevím, jestli tam není zbytečné. Asi ano, že? Pak je dřez, ten bude muset zasahovat pod okno, ale ráda bych měla baterii mimo okno, umístěnou zleva. Případně sklopnou baterii, o té ale nemám zatím nastudované informace. Někde pod dřezem nebo blízko něj by měla být myčka. Pak zbývá velká plocha, kde někde musí být sporák. Myslím, že jsou asi 2 možnosti. Roh, anebo tam, jak jsem ho zakreslila. Tam jsem ho dala kvůli horním policím. Kdyby byl v rohu, tak by tam byly 2 malé skříňky (jestli vůbec), a to nevím, jak by vypadalo. Takto by mohla být vpravo od okna nad dřezem a v rohu také. Ale neumím si to moc představit. Kdybych nechala sporák tady, tak v tom prázdném rohu by mohl být třeba chlebník, toustovač, kávovar nebo rychlovarná konvice, případně stojan s vařečkami apod. Podle mého... nebo myslíte, že by byl ten roh špatně přístupný (argument mého muže, který by dal sporák do rohu). Digestoř chci s odtahem ven. Pak je zbytek pracovní desky, do "U". To bude zatáčet asi v půlce okna (nevím přesně, nevím kolik je potřeba prostoru na židle u stolu (ten by měl být ve středu té zdi mezi oknem a francouzským oknem).

Co se týče spodních skříněk, nemám to extra promyšlené. Jen bych asi nechtěla těch 5 šuplíků pod sebou, jak bývalo v sektorových linkách. Spíše ty široké šuplíky přes celou délku skříňky. Určitě nahoře nějaký nižší šuplík (na příbory, kořenky...), pod ním ty širší (na hrnce, robota...). Nevím ale, jestli by tak měl být vyřešen každý "sloupec" spodních skříněk. Jestli by někde neměla být klasická dvířka (teď mám svou první kuchyni v pronajatém bytě, která je malá, jen 2 skříňky a šuplíky - popisuji spodek. Takže z té inspiraci nemám.). Do plánku jsem vyznačila i zásuvky, nevím, jestli jich není málo. Další světýlko by mělo být někde mezi dřezem a sporákem. Okno nad dřezem je otevíráno doleva, okno u sporáku doprava. U nich se bude spíše otevírat ventilačka, úplně se budou otevírat asi jen při mytí. Design mám vymyšlený tak, že kuchyně bude asi bílá (doufám, že nebude pořád špinavá), asi lesklá. Korpus by měl být asi v tmavě hnědé (ne černé). Pracovní deska i to za ní se mi také líbí v dřevěném dekoru, ale uvidím, jak to vyjde cenově. Klidně mi desku (dostupnou) doporučte a i barvu nebo materiál za linku. Budu ráda.

Celý pokoj bude v přírodních tónech. Bílé zdi (případně pak jednu v obývací části vymaluji v odstínu hnědé, šedohnědé, krémové... uvidím). Sedačku máme světlounce zelenou (sedačka Ikarus od firmy Polstrin, materiál Alcantra, trojka, dvojka a křeslo), podlaha bude tmavě hnědá. Zbytek nábytku budeme dokupovat. Jídelní stůl bych chtěla také hnědý, nebo pak bílý jako linka. Židle asi v té opačné barvě. Doplňky bych pak mohla měnit. Mohly by být zelenkavé (jako sedačka), nebo třeba fialkové (ta by se také hodila k té sedačce), či purpurové... ale i žluté... Myslím, když by byla ta kuchyně se stolem takto hnědobílá, že by to pak doplňky oživily (prostírání, květináče, ubrus apod.).

Nechám si ji nejspíše vyrobit od truhláře a u nich tuším nedostanu extra rady, co se týče praktičnosti. Oni přeci jen nejsou kuchyňské studio. Jedna firma dokonce sama vyžaduje návrh donést. Jiný truhlář ho zhotoví, ale já bych to chtěla mít probrané s odborníkem.

Tak to je asi má představa. Ráda bych to s vámi probrala, pokud byste mi udělala nějaký návrh v nějakém programu, abych viděla, jak to bude vypadat, byla bych moc ráda. Samozřejmě uvítám i změnu. Třeba by to bylo lepší jen s ostrůvkem, nebo jen do L? Nebo byste dala sporák a dřez úplně někam jinam? Budu ráda za každou radu, chtěla bych praktickou hezkou kuchyni.“

Co na to designérka

Pro paní Kláru jsem nakreslila dvě varianty. Jednu s kuchyní do „U“, druhou s ostrůvkem.

U sestavy vysokých skříní mi přišla zavřená skříň na potraviny praktičtější než původní nápad majitelky s otevřenými policemi. Vysoké skříně jsem zasunula do sádrokartonového výklenku, aby se vzhled ucelil. Volně stojící chladničku je kdykoliv možné vyměnit za vestavěnou variantu.

Na vyzděnou potravinovou komoru navazuje skříňka s výsuvem, který se tváří jako klasická dvířka, aby nebyl narušen vzhled kuchyně, protože v této části linky bude myčka, skříňka pro dřez a rohová skříňka. Ty mají všechny klasická dvířka. V druhé části, kde se nachází vaření, jsou praktické plnovýsuvné široké zásuvky na hrnce, talíře apod. V první variantě následuje opět rohová skříňka a skříňka se zásuvkami.

V druhé variantě je kuchyně do „L“ doplněna ostrůvkem, který tvoří dvě skříňky se zásuvkami a vinotékou uprostřed. Tato varianta se mně osobně líbí víc. Kuchyně není tak uzavřená a působí vzdušněji.

Jídelní stůl je v prvním případě umístěný ke stěně mezi dvě okna, ve druhém je přisazený k zádům ostrůvku. Je na paní Kláře, která varianta ji zaujme více, za mě je to kuchyně s ostrůvkem.

Obrázky a text: Petra Kolaříková, www.design-domova.cz