Společně s Gastronautem vás tentokrát vyvezeme na ochutnávku francouzského, švédského či švýcarského jídla a pití, ale samozřejmě zůstaneme i u nás v České republice. Třeba v Rožnově pod Radhoštěm nebo ve sklépcích na Moravě.

Vůně Francie v Grandrestaurantu

  • od 1. – 31. března 2013, Grandrestaurant Pupp, Karlovy Vary, region Karlovarský

Přivítejte jaro v karlovarském Grandrestaurantu. Rozmanité a Francií inspirované menu o čtyřech chodech potěší všechny vaše smysly a podpoří vaši jarní náladu. Vaše ústa navštíví lahodné pokrmy jako je carpaccio z mušlí sv. Jakuba, telecí svíčková, filátko z kambaly a grilovaná hruška. To vše samozřejmě za doprovodu dalších skvělých společníků.

Staročeský velikonoční jarmark

  • od 16. března 2013, Toulcův dvůr, Praha 10

Setkejte se v Toulcově dvoře s přírodou, tradicemi, řemesly a jarními pokrmy. Jarmark se zaplní výrobci a prodejci zdravých potravin jako je například bezlepkové a celozrnné pečivo nebo bylinné čaje. A na své si přijdou i ti, kteří občas zhřeší. Těšit se mohou třeba na medovinu, trdelník, palačinky, klobásy a mnoho dalšího. Zdravá jídelna Toulcova dvora sestavila ryze jarní menu, na kterém najdete jarní nádivku, pečené kuře, špenátovou polévku, domácí moučníky a pomazánky.

Čtyři vzpomínky na Valašsko

  • od 1. – 31. března 2013, Spa hotel Lanterna – restaurace Vyhlídka, Velké Karlovice, region Zlínský

V karlovické restauraci Vyhlídka vás tentokrát překvapí čtyřchodovým degustačním menu inspirovaným valašskou kuchyní. Nechejte se okouzlit valašskou gastronomií a pochutnejte si na pokrmech, jako je kyselice s pravými hříbky, zemákové plátky s křenovou omáčkou, zaječí roláda nebo povidlová metyja. Každé jídlo navíc doprovodí přesně na míru vybrané lahodné víno.

Josefský jarmark

  • od 15. – 16. března 2013, Rožnov pod Radhoštěm, region Zlínský

Oslavte svátek všech Josefů a pochutnejte si přitom na poctivých vesnických dobrotách. Budete svědky ukázkového porcování pašíka, které bude doplněno prodejem teplých i studených zabijačkových pokrmů. Program i občerstvení bude připraveno i pro ty nejmenší. Každé dítko si jistě rádo smlsne na štramberských uších, nebo lahodných frgálech.

Festival vína Jihlava

  • od 23. března 2013, Dům kultury, Jihlava, region Vysočina

Zavítejte na třetí ročník Festivalu vína v Jihlavě a okoštujte vína od českých a moravských vinařů. Po celé odpoledne se pobavíte díky bohatému kulturnímu programu. A samozřejmostí bude také možnost zakoupení všech ochutnávaných vín.

Švýcarské jaro

  • od 1. – 31. března 2013, více míst v celé ČR

Kulturní i gastronomický program slibuje multižánrová akce Švýcarské jaro, jež je oslavou k jubilejnímu výročí uznání samostatného státu České republiky Švýcarskem roku 1993. Farmářské trhy slibují vynikající švýcarské sýry, čokoládu, klobásy nebo víno. Dále můžete navštívit kurz vaření švýcarských specialit nebo se vydat do jedné ze čtyř restaurací, které budou podávat celá švýcarská menu.

Znojemský košt

  • od 16. března 2013, Loucký klášter, Loucká, Znojmo, region Jihomoravský

Tradiční výstava vín „Znojemský košt“ je nejdůležitější přehlídkou vín Znojemské vinařské podoblasti. Těšit se proto můžete na možnost ochutnávky kvalitních vín velkých, středních i drobných vinařů a také je srovnat s víny rakouských sousedů z Weinviertelu převážně z oblasti Retzer Landu.

Skandinávská kuchyně

  • od 18. března 2013, Škola vaření Chefparade, Husitská 56, Praha 3

Skandinávské země jsou vyhlášené především skvělými filmy a literaturou. Málokdo však ví, že i tamní kuchyně stojí více než za zmínku. Navštivte kurz vaření v Chefparade a naučte se připravit pokrmy z tohoto neprobádaného území. Na programu dne nebude chybět ryba, maso a sladká tečka na závěr.

Ze sklepa do sklepa

  • od 23. března 2013, Velké Bílovice, okres Břeclav, region Jihomoravský

Největší akce svého druhu u nás odstartuje již poosmé a rozhodně se je na co těšit! Navštívit můžete na padesát vinařství, které poskytnou ochutnávky toho nejlepšího ze své produkce. Všechna vína bude také možné zakoupit domů – vinaři otevřou své sklípky i v neděli. A aby bylo veselo, celou akci zpestří hudební program.