Dřív to možná i na jiných místech vypadalo podobně jako v Lefkaře. Na první pohled tady vládne idylka, ale práce na výšivkách je asi docela tvrdá. A co je to ta Lefkara? Je to vesnice, která leží v pohoří Troodos, vlastně prakticky v centru Kypru. Hledejte ji třicet tři kilometrů od Larnaky nebo padesát pět kilometrů od Limasolu. Vesnička leží v nadmořské výšce 750 metrů a celý rok je tady moc příjemně.

ČTĚTE TAKÉ:

Království krajek a výšivek

Podle statistik navštíví Lefkaru během roku tisíce turistů. Teď na začátku sezony se tady ale nemusíte s nikým tlačit. Můžete se toulat malebnými uličkami a obhlížet krámky plné ubrusů nejrůznějších velikostí a barev. Před mnoha krámky sedí ženy a vyšívají a vyšívají a… Některé jsou v tradičním černém oblečení. Zkrátka tradiční ženy již „v jistém věku“. Jejich díla jsou skutečně obdivuhodná. Ubrusy ani další výrobky nejsou levné, ale při představě, kolik hodin práce je v nich „zašito“, po nich možná zatoužíte.

Legenda o Leonardovi

Jako každé místo ve Středomoří, i Lefkara má svou legendu. Jednou se prý ve vesnici zastavil na svých cestách Leonardo da Vinci. Byl naprosto okouzlen krásou výšivek a jeden ubrus, nebo spíš přehoz, zakoupil pro oltář v milánské katedrále. Vzhledem k tomu, že to byl umělec nadaný neustálým puzením k tvorbě, věnoval vyšívačkám v Lefkaře i zvláštní geometrický vzor. Jeho nekonečné variace vypadají velmi moderně, když si představíme, že umělec zemřel skoro před pěti sty lety.

Jarní Kypr

Návštěva Lefkary je program přibližně na půl dne. Vesnice je malá a projdete ji pravděpodobně docela rychle, a to, i když se budete zastavovat v každém krámku a ještě si někde dáte kávu. Kypr je díky své geografické dispozici nejteplejší ostrov ve Středozemním moři. Jeho jižní pobřeží je chráněno právě pohořím Troodos, takže již na konci dubna zde začíná koupací sezona. Svahy pohoří Troodos jsou tou dobou pokryté nejrůznějšími květy, jejichž vůně vás bude provázet na cestě do ubrusového království.