Restaurace mají různou úroveň obsluhy, která většinou odpovídá celkové atmosféře v podniku. Tedy pajzly a hospody mají obsluhu druhé kategorie a v podnicích s damaškovými ubrusy se číšníci a servírky jen tak lehce vznášejí a o jejich činnosti vlastně nemáte vědět. Pokud máte trochu otevřenější povahu, možná byste chtěli obsluze nějak pomáhat, a to v kterémkoli podniku. Ale pozor na věc, vaše aktivity mohou být spíš na škodu.

Nepřekážet servírování

Nošení talířů není žádná legrace, a pokud nese číšník nebo servírka čtyři naložené talíře, tak je to poměrně náročné. Inu zkuste si to doma. Takže když se k vám talíř s obědem či večeří snáší z pravé strany, tak maximální pomocí je mírné nahnutí vlevo. Vězte, že zkušený číšník má dráhu talíře vypočítanou. Rozhodně nic na stole na poslední chvíli neupravujte, a pokud chcete nějak pomoci, nechejte ruce klidně na tom místě, kde je právě máte. Vztahování dlaní k talíři může způsobit různé nepříjemnosti. Talíř totiž může být teplý, takže se můžete popálit nebo cuknout, a jídlo si pak vyklopit do klína.

ČTĚTE TAKÉ:

Nehýbat skleničkami

Stejná pravidla platí pro manipulaci se skleničkami. Tady dokonce hrozí větší nebezpečí, když se budete snažit skleničku posunout na místo, které se vám bude zdát vhodnější. Pak se nemůžete divit, že víno nebo minerálka skončí na ubruse. Z každého pravidla jsou samozřejmě výjimky. Když sedíte na místě, kam číšník nedosáhne, tak můžete očekávat, že vás sám požádá o součinnost. V takovém případě se na vás dívá, mluví na vás, tedy měl by vyjádřit, co se bude dít. Obvykle si dopřává především širokou škálu mimoslovní komunikace, protože většinou si vystačí jen se slovíčkem „dovolíte?“. To se může stát například, pokud bude společnost usazena u dlouhého stolu, jehož jedna strana je u zdi.

Neuklízet

Nepomáhejte ani s prázdnými talíři. Sklizení použitého nádobí má také svá pravidla. Pokud se jedná o větší podnik, je třeba rovnat talíře efektivně, aby odkládání nádobí v umývárně bylo snadné. Jak to má být, to ví číšník nejlépe. Takže pokud je vás víc, nic na stole nerovnejte a neorganizujte, protože to žádná pomoc není. Navíc je odstrkování talíře na stranu nebo jakákoli jiná manipulace s ním především projevem buranství.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com