V našich tipech, které jsou vytvořené ve spolupráci se serverem gastronaut, najdete třeba jarní pochod, kde se po cestě dozvíte, jak se tluče máslo. A když máte raději nějaké dopravní prostředky, pojeďte na koloběžce v závodě po vinných sklípcích na Moravě.

Vinařské Litoměřice

  • od 12. – 13. dubna 2013, Dům kultury a Gotický hrad, Litoměřice, Region Ústecký

Vinařské Litoměřice se konají již pojedenácté a program i košt je tudíž do detailu vychytaný. Kromě plnění sklenic výtečnými víny se zde konají také zajímavé bloky na téma „Víno a zdraví“ či „Víno a pokrmy“. Pije se za degustační žetony – 5 jich společně se sklenkou dostanete ke vstupence.

Máslovická šlápota

  • od 13. dubna 2013, 26. ročník turistického pochodu, Náves, Máslovice, Region Středočeský

Vyšlápněte si na Máslovickou šlápotu! Nenechte si ujít jednu z nejzajímavějších akcí tohoto víkendu. Turistický pochod spojený s kulturním programem pobaví malé i velké ratolesti. Zdobí se perníčky, tluče se máslo, soutěží se, zpívá se, hraje se divadlo – o zábavu je zkrátka a dobře postaráno bodře! Zvolit můžete jednu z šesti tras, které jsou vhodné pro pěší i cykloturisty. Zahraje i kapela Švihadlo!

Valdštejnské slavnosti vína

  • od 13. dubna 2013, Hrad a zámek Staré Hrady, Staré Hrady, Region Královéhradecký

Nemůžeme jinak! Akce na hradech a zámcích zkrátka mají svoje kouzlo a Valdštejnské slavnosti vína za účasti vévody Albrechta z Valdštejna a jeho družiny slibují zážitky přímo pohádkové. Tak snad ty pohádkové postavičky budou rozlévat i to nejlepší české a moravské víno… Pro děti je připraveno pohádkové vinobraní.

Festival otevřených sklepů – Jaro na Mikulovsku 2013

  • od 13. – 14. dubna 2013, 5. ročník, Sklepy a sklepní uličky Mikulov, Bavory, Perná, Dolní Dunajovice a Březí, Region Jihomoravský

Jaro, víno a kultura = Mikulov. Vydejte se oslavit jaro do nejjižnější části Mikulovské vinařské podoblasti. Tamní vinaři se vám představí ve skrytu svých sklípku i ve svitu mikulovských uliček. Sklepy a sudy s vínem otevře na 30 známých i méně známých vinařů. Mikulov zatím nikdy nezklamal!

Cukrářská pouť

  • od 14. dubna 2013, Zámek Kačina, Svatý Mikuláš, Kutná Hora, Region Středočeský

Cukrářská pouť není jen tak ledajaká pouť. Na nádvoří zámku Kačina se se sladkostí v ruce potkáte se zvědavými pštrosy, s kapelou na chůdách i s palnými zbraněmi. Kromě nejrůznějších druhů sladkostí budete moct ochutnat zvěřinové speciality či sušené ovoce a ořechy. A nezapomeňte se podívat do zámku!

Biostyl/Zdraví 2013

  • od 19. – 21. dubna 2013, Výstaviště Praha – Holešovice

Osmý ročník mezinárodního veletrhu zdravého životního stylu se od letošního roku štěpí na dvě části – BIO a Zdraví. Pokud se zajímáte o biopotraviny, biokosmetiku, přírodní produkty či kvalitní regionální potraviny, vydejte se na holešovické výstaviště. Čekají vás také ukázky zdravého vaření s ochutnávkami, chybět nebudou také odpočinkové zóny, kavárny a čajovny.

Kurz vaření pro děti

  • od 20. dubna 2013, Radisson Blu Alcron Hotel, Praha 1, Region Praha

Učte svá mláďata lásce ke kvalitní gastronomii již od útlého věku. Pokud chcete vybrat opravdu to nejlepší, přihlaste dítě do kurzu vaření pražského hotelu Alcron. Zkušení kuchaři z týmu michelinského Romana Pauluse se o vaše ratolesti a jejich kuchařské dovednosti postarají na jedničku. Vy si zatím budete moci vychutnat klidný oběd v restauraci La Rotonde. Kurzy jsou určeny dětem od 4 let.

Přes 3 sklepy

  • od 19. – 21. dubna 2013, Vybrané vinné sklepy Mikulov, Bavory, Pavlov, Region Jihomoravský

Přejít Pálavu z Mikulova do Pavlova se dá jedině přes 3 sklepy! V každém vinném sklípku ochutnáte pět vzorků, tak pak raději přidejte do kroku. Ve sklípcích zapojíte nejen chuťové buňky, ale také hlavu – v každé vinné stanici se vás budou ptát, případně budou chtít, abyste soutěžili, snad bude odměnou právě skvělé víno.

Z kopca do kopca - Koloběžka CUP, otevřené sklepy

  • od 20. dubna 2013, Sklepy na Stráži, Vrbice, Region Jihomoravský

Z kopca a zase do kopca! Ale za ochutnávku vrbických vín to snad zvládneme. Navíc si můžeme chůzi ulehčit skokem na koloběžku a divoce si zazávodit. Akce, která bude díky vínům bavit vás a díky koloběžkám a soutěžím ji budou milovat vaše děti!

Cuvée 2013 Ostrava

  • od 25. dubna 2013, Zámek Zábřeh, U Zámku 42/1, Ostrava Jih – Zábřeh, Region Moravskoslezský

Podtitul akce: Není cuvée jako cuvée hovoří za vše! Vystavovat a ochutnávat se budou vína nejrůznějších odrůd jak českých tak zahraničních vinařů. Kvalitní cuvée budete moci degustovat na místě i si jej odnést domů. Na Zámku Zábřeh vás čeká i bohatý doprovodný program.