Jablka u nás rostou poměrně ochotně. Jsou součástí naší kuchyně od nepaměti. Na mnohých místech v české krajině ještě narazíme na opuštěné aleje. Kultura jabloňových sadů se u nás nerozvinula zdaleka tak bujně jako v jiných regionech Evropy. Jednou z velmocí je Francie, respektive Bretaň a Normandie, proslulé výrobou kvašeného moštu – cidru a také pálenky – calvadosu. Druhým jablkovým rájem je Jižní Tyrolsko.

ČTĚTE TAKÉ:

Sady opřené o Alpy

Za svou vynikající chuť vděčí jihotyrolská jablka zeměpisné poloze a typickému středomořskému klimatu provincie. Podle dlouhodobých statistik je tu na tři sta slunečných dní v roce, jaro se spoustou dešťů a stabilní počasí v létě a na podzim. K tomu je třeba přičíst dobrou geografickou polohu – tedy hradbu hor ze severu a otevřenost krajiny směrem k jihu – ke Středozemnímu moři. Podmínky pro pěstování jablek jako stvořené. Daří se jim tady i v nadmořských výškách kolem 1 000 metrů. Stejně jako mnoho dalších věcí v tomto kraji, i péče o jablka má v sobě prvky rakouské pečlivosti.

Co odrůda, to originál

Jablka tady dostávají značku CHZO – neboli chráněné označení původu. Značku si některé odrůdy vysloužily již v roce 2005. Těch nejdůležitějších je jedenáct. Patří mezi ně dobře známé Golden Delicious, Red Delicious, Idared a například Jonagold. Každé jablko, tedy myslí se odrůda, má specifické vlastnosti, které charakterizuje kyselost, respektive sladkost, pevnost, šťavnatost a aroma. V kraji, kde je jablek tak mnoho, se v kuchyni používají samozřejmě v daleko větším množství než jen do štrúdlu nebo na chroupání.


Slané i sladké

V současné době, kdy ještě není k mání kloudná jarní zeleninka, můžete vyzkoušet i různé slané kombinace jablek. V naší kuchyni se usadila zatím jen na odlehčení bramborového salátu. Po severoitalském, respektive jihotyrolském vzoru můžete vyzkoušet kombinaci na pizzu, a to klidně s místním lahodným špekem, nebo na těstoviny. Co třeba vegetariánské lasagne s jablky s přelivem z aromatické gorgonzoly?