O tom, že velké a slavnostní hostiny mají spousty talířů, se ví. Všude se také píše, že při konzumaci máte chytat vidličky a nože hezky zvenku dovnitř a všechno bude v pořádku. Scénky s příbory, jejich zmatením a záměnou se vyskytují v mnoha filmech. Možná ale časem zmizí, protože nejen v těch filmech, ale i v každodenním životě je nahrazují plastové nápodoby.

ČTĚTE TAKÉ:

Co s ubrusem

Pokud si prostíráte doma, máte několik málo možností, jak si jídlo udělat příjemnější. Urovnání příborů i skleniček vyžaduje jen kratičký čas a skoro žádné úsilí, ale to vše s vynikajícím výsledkem. Začít můžete u ubrusu. Na jeho velikost je jednoduché pravidlo – neměl by se dotýkat nohou, když sedíte u stolu. Pokud vás nebaví ubrusy udržovat, použijte alespoň papírové ubrousky. Ne ty nejlevnější, co vypadají jako nepovedené kapesníky, ale ty o stupeň důkladnější. Stůl bez ubrusu je vlastně nahý, se všemi nepříjemnostmi, které si v takové situaci představíte na sobě.

Malá pravidla pro nože a vidličky

Naskládat příbory k talíři je opravdu minimální námaha, takže do toho. Nože se kladou vždy ostřím k talíři. K tomu, proč je to tak, je mnoho pověr a historek, které by se sem ani nevešly. Vidlička se dává zuby nahoru a obě dvě součásti příboru by měly být přibližně dva centimetry od hrany stolu a položeny tak, aby se „neutopily pod talířem“. Na stole pro sudý počet lidí by měly být příbory položeny v zákrytu – tedy vidlička proti noži a naopak. Je dobré, když jsou příbory ze stejné sady. Tak málo stačí, aby byla iluze elegantní tabule dokonalá.

A ještě něco o skleničkách a talířích

Všechny skleničky se dávají na pravou stranu. Pokud máte větší společnost a větší stůl, můžete si se skleničkami pohrát a narovnat je hezky do řady nebo do trojúhelníka. A proč to všechno? Protože to prostě vylepší chuť podávaného jídla, i když je třeba velmi skromné. Navíc to obvykle motivuje k menším dávkám jídla i k menším soustům, což je považováno za elegantnější stejně jako ten prostřený stůl. Pravidel je spousta, a když některá z nich přijmete, budete se s jídlem cítit sami luxusněji.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com