Jak už to bývá zvykem, zveme vás společně s gastronautem každých čtrnáct dní na zajímavé gastroakce, kterých se v naší republice koná ohromná spousta. Dobrého jídla a pití není nikdy dost, a tak si vás tentokrát dovolíme pozvat na opravdu zajímavé pikniky a food festivaly, které se konají v celé republice.

Špilberk Food Festival 2013

  • Od 10. do 12. května 2013, Hrad Špilberk, Špilberk 210/1, Brno-město, region jihomoravský

Máte rádi dobré jídlo? Špilberský Food Festival se tváří, že je schopen ukojit i toho nejnáročnějšího zákazníka. Pokrmy se k vám dostanou z rukou nej šéfkuchařů JM kraje, čekají vás i řízené degustace vín – a ta, jak všichni víme, mají na Moravě vážně skvělá.

Férová snídaně ve vašem městě

  • Od 11. května 2013, celá Česká republika

Všeobecně naše redakce miluje snídaně, a to nejen ty v anglickém stylu! Snídaně v trávě či na náměstí z fairtradeových a lokálních surovin je to pravé snídaňové – akce se navíc koná po celé České republice, ve více než 57 městech se snídalo ten samý den minulý rok – pojďme alespoň na 60!

Slavnosti M. D. Rettigové

  • Od 13. do 19. května 2013, náměstí a vybrané restaurace, Litomyšl, region pardubický

Litomyšl je překrásné město! Od 13. do 19. května se pro nás stává i městem velmi zajímavým – na náměstí a ve vybraných restauracích se totiž prezentuje kuchyně dle M. D. Rettigové, a to byla paní kuchařka! Necháme se překvapit, zda bude jídlo nejen chutné, ale také estetické, právě dle požadavků Rettigové. Zde chybět nebudeme!

Slavnosti chřestu

  • Od 17. do 19. května 2013, 19. ročník, Palackého náměstí, Ivančice, region jihomoravský

Když chřest, tak ivančický! V neděli přicestuje parním vlakem císařovna Sissi s celým doprovodem – a tu, stejně jako pochoutky z chřestu, si my rozhodně nenecháme ujít!

Apetit Festival Plzeň

  • Od 18. do 19. května 2013, Areál za OC Plaza (bývalé výstaviště), Plzeň, region plzeňský

V Plzni se budou ukazovat nejlepší restaurace, vinařství i pivovárky, kavárny i lokální suroviny. Prostořeký Zdeněk Pohlreich si pak společně s vámi zanadává na českou gastronomii, ale také něco uvaří. Připraveno je také odkladiště pro děti!

Moravia Food Festival Kroměříž

  • Od 24. do 26. května 2013, 3. ročník, Hotel Octárna, Tovačovského 318, Kroměříž, region zlínský

Denáry budete moct platit v Kroměříži na tamním festivalu. Ochutnáte degustační předkrmy, pokrmy i zákrmy, ale především rajskou s čímkoliv – tak totiž zní zadání pro všechny zúčastněné.

Prague Food Festival

  • Od 24. do 26. května 2013, 7. ročník, Královská zahrada Pražského hradu, Praha 1, region Praha

A teď zase jednou Praha. Prague Food Festival se stal tradicí a my jej svou návštěvou obšťastňujeme už léta. Ačkoli bychom chtěli býti vybíraví a frfňat, chutná nám tam vždycky všechno. Skoro! Prezentují se zde také autoři našich smartpressích kuchařek – tak jsme rádi!

Mikulov Gourmet Festival 2013

  • Od 30. května do 2. června 2013, restaurace a hotely Mikulov, Mikulov, region jihomoravský

Oslavovat tradiční moravské pokrmy, navíc s plejádou skvělých tamních vín, prý můžete na Mikulov Gourmet Festivalu 2013. Light motivem je oslava tradičních moravských pokrmů v současném moderním pojetí.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com